El Departament de Salut ha començat a desplegar els 27 Centres de Salut Integral de Referència (CSIR), un nou concepte amb què es vol millorar l’atenció des dels CAPs i consultoris per a què sigui “més preventiva i integral”.
La vicepresidenta del Comitè d’Avaluació, Innovació, Reforma Operativa del Sistema de Salut (CAIROS), Carmen Cabezas, ha recordat que es va llençar una crida als 370 equips d’atenció primària que hi ha arreu de Catalunya, dels quals 116 van mostrar-se interessats a ser CSIR.
Finalment se n’han seleccionat 27 que reflecteixin la diversitat de població urbana i rural, i també de diferents estatus socioeconòmics.
La vicepresidenta del comitè ha defensat aquest dijous la importància de desplegar un nou model assistencial “perquè l’última reforma del sistema sanitari es va fer fa 40 anys, i la nostra realitat és molt diferent de la de la dècada dels 80”. Ha remarcat sobretot l’envelliment de la població en paral·lel a l’evolució tecnològica.
Els equips on es provarà el model CSIR tenen fins al juny per desplegar les 15 mesures acordades des del CAIROS, “amb total autonomia”. A partir del juliol, es començaran a avaluar a través de diferents indicadors amb la intenció de fer una anàlisi en profunditat el juny del 2026 per veure què ha funcionat i com es pot aplicar a tots els centres d’atenció primària del Departament de Salut.
Una de les mesures que es posarà en marxa de forma imminent, previsiblement després de Setmana Santa, és l’ús d’un assistent virtual a les consultes mèdiques perquè es transcrigui automàticament l’explicació del pacient “i el metge pugui prestar-li atenció mirant-lo als ulls en comptes d’estar tota l’estona teclejant a l’ordinador”. Cabezas ha celebrat que l’ús de la Intel·ligència Artificial arribi també a l’atenció primària.
La intel·ligència artificial (IA) també ha de servir, ha afegit, per ajudar a trobar la “millor resposta de tractament” per als pacients amb simultaneïtat de patologies complexes “per als quals les guies mèdiques no recullen un tractament idoni”. “La IA ens ajudarà gràcies a les aportacions de centenars de professionals que s’han format per oferir respostes tan adequades com sigui possible a la realitat que hi ha a les consultes”, ha relatat Cabezas, que ha afegit que el nou sistema informàtic també està pensat per millorar a valorar les radiografies, i altres proves diagnòstiques.
Un altre dels canvis que s’aplicaran als CSIR és un impuls a l’atenció comunitària i la prevenció. En aquest sentit, Cabezas ha emfatitzat que la intenció és millorar la coordinació entre la xarxa de professionals i especialistes. Ha posat com a exemple l’objectiu de millorar en l’atenció a tres patologies o casuístiques molt freqüents a les consultes: les insuficiències cardíaques congestives, les fractures de maluc i les malalties cròniques complexes.
En aquests casos, s’espera que el model CSIR permetin atendre millor els pacients a l’hora de practicar proves mèdiques, coordinar l’atenció quan hi hagi un ingrés hospitalari o gestionar la concessió d’ajudes des dels serveis socials. Per exemple, quan una persona es trenqui el maluc, “que no hagi d’esperar molts dies a rebre un suport a domicili que necessita de forma immediata”.
Al mateix temps, la previsió és que tots els CSIR designin a cada pacient un administratiu de referència, de la mateixa manera que tothom sap qui és el seu metge i infermera. Cabezas sosté que l’administratiu “pot ajudar el pacient a gestionar el millor recurs que necessiti o a saber en quin punt està la tramitació d’una prova o analítica”. “Serà una persona més al servei del pacient”, ha afegit.
Un altre eix on vol incidir el nou model és en “cuidar els professionals”. Cabezas ha remarcat la tasca de metges i infermeres, però també dels treballadors socials, odontòlegs, dietistes, fisioterapeutes i psicòlegs: “Els centres d’atenció primària han d’evolucionar per centrar-se en les necessitats de les persones i, alhora, desplegar tot el potencial dels equips”.