La facturació de la indústria catalana de la música en directe, representada pel centenar d’empreses de l’Associació de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC), ha augmentat un 21%, passant de 200 milions d'euros el 2023 a 241,9 milions el 2024.
La xifra històrica de rècord multiplica per quatre la facturació de fa 10 anys, que va ser de 61 milions.
La mateixa tendència s’ha registrat en la quantitat de concerts celebrats a Catalunya, que ha crescut un 12%, de 20.917 a 23.433 actuacions. També ha crescut un 4% la xifra d’espectadors, de 18,5 a 19,2 milions, segons les dades recollides per l'Anuari de la Música.
En la roda de premsa han destacat que el sector de la indústria catalana de la música en directe viu "el seu millor moment de la història", gràcies a una facturació rècord de 241,9 milions d’euros, un 21% més que l’any anterior, amb un augment del 12% dels concerts celebrats, de 20.917 a 23.433, i un increment del 4% d’espectadors, que han passat de 18,5 a 19,2 milions.
A més, ARC, que agrupa un centenar d’empreses, ha subratllat la millora de l’estabilitat laboral i una major professionalització del sector, avalada per un increment del 32% de contractacions de treballadors fixos, de 553 a 730.
L'anuari també indica que els promotors són els professionals que han registrat l’augment més important de facturació el 2024 amb 131 milions (+45%), a diferència dels mànagers amb 62 milions (-9%).
Així mateix, el 2024 s’ha invertit la tendència a favor dels concerts de pagament (54%), respecte als gratuïts, que havien liderat el mercat els darrers tres anys, i la situació s’ha capgirat amb un augment de 5 punts respecte al 2023. Igualment, hi ha hagut un tomb radical en la xifra d’espectadors de pagament (66%), que ha assolit un màxim històric, 10 punts per sobre l’any anterior.
ARC també ha criticat el nou projecte de decret amb què treballa la Generalitat per regular la contaminació acústica i han dit que ha encès les alarmes de la música en directe. “La programació de la majoria de festes majors, concerts i festivals es podria veure greument afectada.
El sector denuncia que es preveuen restriccions que poden posar en risc la viabilitat de molts esdeveniments i reclama que les administracions no siguin restrictives”, han alertat. “El debat és complex i la clau rau a trobar l’equilibri entre el dret al descans i l’accés a la vida cultural”, han apuntat durant la trobada amb periodistes.
Segons han explicat, el nou decret establiria que les activitats amb música electroamplificada no poden superar un nivell LAeq - 30 minuts de 80 dB a la façana dels habitatges més exposats. Per tant, durant mitja hora el nivell mitjà de soroll percebut ha de ser com a màxim de 80 decibels.
Assessorats jurídicament, han exposat que l’aprovació del projecte de decret “vulneraria el dret a la producció i creació artística, així com l’accés a la cultura i la participació en la vida cultural, ja que n’impedeix l’exercici, amb total llibertat”.