El Pla d'Emergència de les Preses (PEP) de Susqueda i el Pasteral I estableix que s'han de col·locar disset sirenes en els set municipis més propers al pantà.
En concret, s'instal·laran a 5 a Amer, 2 a Anglès, 3 a Bescanó, 2 a la Cellera de Ter, 3 a Osor, 1 a Sant Julià de Llor i Bonmatí i 1 a Susqueda.
Fins ara ja n'hi ha implantades 14, i només falta col·locar 3 dispositius més, 1 a Bonmatí i 2 a Amer.
Aquests sistemes acústics s'han d'instal·lar obligatòriament a les zones que quedarien inundades durant la primera mitja hora en cas de trencament o mal funcionament de la presa. L'objectiu és alertar tota la població de manera ràpida i eficient, per millorar la capacitat de resposta.
El tècnic d'obra civil d'Endesa, Carles Quintillà, ha assenyalat que les sirenes tenen un volum de "75 decibels a la zona urbana, i 65 en les zones més rústiques" i que "estan ubicades estratègicament perquè el so arribi a totes les zones més properes" als pantans. A més, els dispositius estan equipats amb unes plaques solars perquè tinguin autonomia i "puguin aguantar llargs períodes de temps".
Quintillà ha recalcat que el pla d'emergències també preveu realitzar una campanya per informar la població i els ajuntaments afectats en cas d'una emergència. La previsió de la companyia elèctrica és finalitzar la implementació del PEP el 2025. A més, estarà integrat al pla de protecció civil per emergències per inundacions de Catalunya.
Endesa, a través de la seva divisió d'energies renovables Enel Green Power España, és el titular de les preses de Susqueda i Pasteral I. El Comitè d'Implantació del PEP es va constituir el maig del 2024. Està integrat per membres de Protecció Civil de la Generalitat i de l'Estat -a través de la subdelegació del Govern espanyol a Girona-, de l'Agència Catalana de l'Aigua i de la companyia elèctrica.
El seu objectiu és garantir la implantació efectiva dels plans d'emergència estipulats, per tal de tenir un millor control i de mitigar els riscos en cas d'una avaria o ruptura de les preses.
Quintillà ha afegit que, si hi ha una emergència, serà aquest Comitè qui decidirà si s'ha d'evacuar la població. I, si s'hagués de dur a terme, Protecció Civil s'encarregaria de dirigir l'operació.