En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La cala d'Aiguafreda de Begur. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Departament de Territori i Sostenibilitat va ampliar al febrer la moratòria de noves llicències urbanístiques a 80 sectors de sòl urbanitzable que es troben a segona línia de mar a la Costa Brava.

A més, es van afegir a la primera moratòria fins a vuit noves zones de primera línia de mar que no estaven en pendent, però que podrien provocar un important impacte ambiental.

Aquesta mesura va coincidir amb l'aprovació de l'avanç del Pla Director Urbanístic (PDU) que revisarà disset municipis que no tenen les normatives urbanístiques adaptades al marc legal català. En total, revisarà 165 sectors de sòl urbanitzable.

A més, aquest avanç del PDU també analitzarà totes les parcel·les que hi hagi a primera línia de mar. A partir d'aquí, el nou planejament decidirà quins terrenys es desclassifiquen i quins no.

Ara, Ecologistes en Acció, juntament amb la Plataforma SOS Aiguafreda-Salvem Begur han presentat al·legacions a aquest avanç i al document ambiental estratègic. A l'escrit, reclamen a la Generalitat que impulsi un canvi de rumb "radical" en el model urbanístic actual a la Costa Brava perquè consideren que es tracta d'un model "depredador amb els recursos naturals escassos i els paisatges de la zona".

En les al·legacions presentades, però, se centren especialment en Begur. Es tracta, diuen, "d'un municipi del Baix Empordà que consta d'uns 4.200 habitats i que pateix una forta sobresaturació turística durant els mesos d'estiu, quan la seva població arriba a multiplicar-se per deu".

A més, alerten que "més del 64% dels habitatges són segones residències que estan distribuïdes en les 48 urbanitzacions disperses per tot el municipi". Els ecologistes insisteixen que "tot i que el Pla Territorial Parcial de les Comarques Gironines del 2010 assigna a Begur l'estratègia de creixement moderat, el municipi ha quintuplicat la superfície permesa al pla".

En aquest sentit, asseguren que la població té fins a 38 sectors que es podrien desenvolupar, "23 dels quals han estat inclosos a la moratòria aprovada per la Generalitat". "La seva desclassificació dependrà del PDU que s'està elaborant", recorden en un comunicat.

En conjunt, insisteixen, "es podrien arribar a construir més de 1.000 nous habitatges i fins a sis hotels" en zones que, en alguns casos, estan situades "dins de la Xarxa Natura 2000 i el Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge (PEIN) Muntanyes de Begur".

Per això, demanen que s'afegeixi a la memòria del Pla Director "l'estratègia d'extensió 0" i que es desclassifiquin els 38 sectors pendents per "preservar la connectivitat, el paisatge i els valors naturals, socials i culturals de la vila".

També volen que es desclassifiqui la parcel·la del carrer de s'Antiga on es "pretén construir una mansió de quatre plantes a primera línia de mar". A més, demanen garantir la protecció dels boscos i espais naturals i suspendre les competències planificadores de Begur fins que no es faci una revisió del planejament general del poble per "adaptar-lo a la legalitat vigent", entre d'altres.