El Bisbat de Girona ha informat que les dues peces recuperades de l'Arqueta de Sant Martirià es troben a Madrid on tècnics del Ministeri de Cultura han constatat la seva autenticitat i les restauraran.
Un cop feta aquesta part, tornaran a Banyoles i els mateixos tècnics s'encarregaran d'unificar-les amb la resta del conjunt de l'Arqueta.
L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha destacat la importància que l'Arqueta no hagi de viatjar a Madrid i ha precisar que les dues peces restaurades es col·locaran al conjunt medieval des del laboratori del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles.
Després tornaran al monestir de Sant Esteve, l'indret on s'exposa l'Arqueta amb les condicions de seguretat i ambientals idònies.
El gener del 2018 es va tenir coneixement d'una de les peces (Santa Anna) a mans d'un antiquari de Brussel·les. Feia vuit anys que no en sabien res des de les últimes peces recuperades. Al cap de dues setmanes, també van tenir notícies de la figura de Sant Cristòfol. També la tenia un antiquari però en aquest cas era de Londres.
Les negociacions per la compra (els detalls i xifres no han transcendit) es van haver de fer amb rapidesa per evitar perdre-les de vista. Ambdós antiquaris les tenien a la venda, no estaven catalogades i es podien vendre en qualsevol moment.
El director general de Belles Arts del govern espanyol, Román Fernández-Baca, va definir el conjunt de l'arqueta com a "excepcional" en una visita el desembre passat al monestir de Sant Esteve de Banyoles.
Durant el seu discurs va subratllar la "responsabilitat" i el compromís de l'Estat amb la restauració de les peces així com l'interès en seguir treballant per recuperar les cinc peces robades que falten tot dient que era una "recerca prioritària".