Banyoles figura a la llista de prop de 150 localitats de tot el món que participen al City Nature Challenge o Biomarató 2019.
Els creadors són de Los Angeles, el Natural History Museum i la California Academy of Sciencies. És una competició amistosa on no hi ha premis però on s'aprèn a valorar i identificar la biodiversitat de l'entorn, sense haver d'anar gaire lluny, fins i tot al costat de l'escola.
Ciutats i pobles de diferents punts del planeta competiran per aconseguir la major quantitat d'observacions d'éssers vius de cada zona. Una informació que quedarà registrada a Internet i que es donarà a conèixer el 6 de maig.
Els alumnes de primer d'ESO de l'IES Josep Brugulat de Banyoles ho saben molt bé perquè han liderat aquesta iniciativa al Pla de l'Estany. Van començar a treballar-ho a classe i després ho han anat a explicar a escoles i instituts de la comarca per animar a més gent a participar-hi.
La iniciativa ha comptat amb la implicació de l'entitat ecologista Limnos, l'Escola de Natura i el Museu Darder que també organitzaran activitats aquest cap de setmana, coincidint amb la Biomarató. Es pot participar de forma individual o en grup i només cal pujar les fotografies a l'app de Natusfera. Poden ser plantes, animals, fongs o qualsevol evidència de vida (petxines, closques, empremtes) a la zona.
Equipats amb el mòbil, es reparteixen per grups i pugen les fotos dels exemplars que els criden més l'atenció. Si saben el nom científic, ja el poden incloure però si no, hi haurà una segona fase (del 30 d'abril al 5 de maig) on un equip de científics treballaran en xarxa per acabar d'identificar-les i validar les observacions.
Quan l'institut de Banyoles va conèixer la iniciativa a través d'un investigador del CSIC de Barcelona van apostar per participar-hi. El que més els va interessar va ser que els alumnes podien liderar la iniciativa, explicar-la i implicar tota la ciutat, explica Rafel Juanola, que és professor d'Experimentals i director del centre. A més a més, també aprenen a treballar amb la geolocalització i a treballar en xarxa a banda de la descoberta de la fauna i flora de l'entorn. "Al Pla de l'Estany hi ha una diversitat extraordinària i s'ha d'aprofitar i gaudir-ne", afegeix Juanola.
De fet, les activitats de la Biomarató per aquest cap de setmana van en aquesta línia. Els interessats podran observar papallones, ocells i fins i tot conèixer què és el plàncton entre d'altres activitats gratuïtes, obertes a tothom i amb la presència d'experts.