En directe: La formula

 Llagostera Ràdio on-line

El tinent d'alcalde de Salt, Àlex Barceló, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i l'alcalde de Sarrià de Ter, Narcís Fajula. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El contracte per la gestió de l'aigua amb l'empresa mixta Girona SA finalitzava el desembre de 2020 i l'objectiu dels tres ajuntaments ja era no renovar-lo.

Però ara, els ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter han decidit "iniciar la resolució anticipada" arran de dos informes tècnics elaborats per la secretaria de l'Ajuntament de Girona.

En concret certifiquen una manca d'inversions per part de Girona SA (la part privada de l'empresa) a l'hora de tirar endavant inversions i reposicions entre el 1992 i el 2012. L'informe remarca que l'empresa va gastar 10 milions menys de tot el que s'havia compromès.

Ara doncs, els ajuntament inicien els procediments per trencar el contracte amb Girona SA per la gestió de l'aigua i municipalitzar l'empresa, que actualment és mixta.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas ha remarcat que Agissa va aprovar un pla director d'inversions el 1992 i un altre el 1996 en què es preveien totes les obres que havia de realitzar l'empresa al llarg de vint anys. El cost total de les inversions era d'11,6 milions d'euros, però l'informe ha posat sobre la llum que 4,6 milions van quedar pendents d'execució.

Per la seva banda, l'informe també ha quantificat el valor de les reposicions que hauria d'haver fet l'empresa en el mateix període (entre el 1992 i el 2012). El cost de les obres de manteniment hauria d'haver superat els 8 milions, però l'informe indica que van quedar pendents d'executar 5,4 MEUR.

Tot i així, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha matisat que ara presentaran aquests informes a la part privada per tal que ells puguin "justificar" si hi ha obres que no s'han comptabilitzat en aquests documents. Per això ha demanat "prudència", ja que creu que aquestes xifres podrien no ser les definitives.

De tota manera, sí que creu que són indicadors suficients com per iniciar els tràmits "resolució anticipada" del contracte de concessió pel servei de l'aigua, tot i que encara quedi poc més d'un any de vigència. Segons Madrenas, al llarg d'aquests tràmits també es calcularà si els ajuntaments poden reclamar indemnitzacions per "danys i perjudicis" a la part privada per l'incompliment del contracte.

Una vegada es resolguin aquest tràmits, que haurien de durar un màxim de vuit mesos, es farà una "liquidació final". En aquesta es comptabilitzarà totes les obres i inversions realitzades, així com també si l'empresa privada indemnitza a les administracions locals i amb quin import. En el cas en què l'empresa no coincideixi amb la xifra final, els ajuntaments hauran d'estudiar si opten per anar per la via judicial o no.

En paral·lel a la resolució anticipada del contracte, l'alcaldessa també ha anunciat que els tres ajuntaments crearan una comissió politicotècnica per decidir quin és el millor model de gestió de l'aigua. Madrenas ha detallat que estarà formada pels serveis tècnics dels ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter, així com també "membres del govern" dels tres consistoris implicats, però ha descartat que s'hi incloguin membres de l'oposició.

Per a la batllessa gironina, es tracta d'una "comissió de treball" i per això ha apuntat que els tres governs ja faran arribar la informació "amb els mecanismes de participació que creguin convenients" a la resta de formacions.

Segons Madrenas, aquesta comissió haurà d'"analitzar el contingut del servei i el seu cost" per tal de veure si "el sistema de gestió pública és el pertinent" per a les tres corporacions locals. Aquest organisme també haurà d'avaluar quin model d'empresa hauran de crear els tres ajuntaments i com serà el seu funcionament i poder de decisió de cada consistori.

Madrenas ha reiterat que els representants polítics que han estat presents en els consells de direcció de l'empresa mixta tinguin cap culpa dels incompliments en inversions i obres de manteniment. "Em nego a traslladar responsabilitats a altres àmbits", ha afegit l'alcaldessa.

Marta Madrenas ha recordat que la part privada "hauria de complir [amb els compromisos adquirits] i punt". A més, l'alcaldessa ha incidit en la baixa representació de la part pública dins de l'empresa mixta. Els tres ajuntaments tan sols representaven el 20% de l'accionariat d'Agissa, mentre que Girona SA (la part privada) es quedava amb el 80% restant.

Segons Madrenas, això fa que els representants públics tinguessin "poc pes" de decisió i ha culpat exclusivament a Girona SA de tots els incompliments dels plans directius d'inversions i de la falta de reposicions.