En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una empresa gironina del sector de les càrnies. / Foto d'arxiu

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les exportacions gironines continuen imparables gràcies a l'embranzida que han assolit les càrnies al llarg d'aquest 2019.

Segons recull l'estadística que publica periòdicament el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, les vendes a l'exterior de les empreses del territori han crescut un 6,6% durant els tres primers trimestres d'any.

En concret, les exportacions han marcat un nou rècord, arribant als 4.203.298.360 euros.

Per sectors, la indústria agroalimentària continua encapçalant el gruix del negoci a l'exterior. Entre gener i setembre, les seves empreses han crescut un 18,1% en exportacions i han fet vendes per valor de 1.825,8 milions d'euros (és a dir, el 43% de tot el que la demarcació ha enviat a altres mercats).

I dins l'alimentari gironí, la preeminència de les càrnies és innegable. Empeses per la crisi de pesta porcina que viu la Xina, i que ha obligat el gegant asiàtic a abastir-se de carn a mercats exteriors, el clúster gironí ha incrementat fins a un 29% les seves exportacions al llarg del 2019. Entre gener i setembre, ja ha fet vendes de carn per valor de 1.189 MEUR (davant dels 918,99 del mateix període de l'any passat).

La bona tònica que viu l'agroalimentari, però, no es trasllada a altres sectors. De fet, la indústria química, la segona en importància, tanca el tercer trimestre del 2019 veient com les seves exportacions s'han refredat. En concret, han baixat un 2,7% (situant-se en 721,9 milions d'euros). I de la mateixa manera, també ho ha fet la indústria de la maquinària, que ha patit un descens del 6% en exportacions (passant dels 381 MEUR als 357 durant aquest període).

Al costat dels productes, l'estadística també permet fixar-se en quins són els principals destins de les exportacions gironines. I aquí, com ja és habitual, França (1.092,75 milions d'euros) continua encapçalant la llista, amb molta diferència respecte altres mercats que li venen al darrere (i que sobretot, s'explica per la proximitat).

A aquest destí, el segueixen dos més de la Unió Europea: Itàlia (328,2 MEUR) i Alemanya (281,08 MEUR). Per darrere d'ells, però, la Xina s'ha consolidat com el quart destí en importància, i les exportacions al gegant asiàtic acumulen 270,29 milions d'euros durant els tres primers trimestres del 2019. Per darrere d'aquests destins s'hi troben, per aquest ordre, Portugal, el Regne Unit, Polònia i el Japó.

Al costat de les exportacions, l'estadística del Ministeri d'Indústria també permet veure què s'ha importat a les comarques gironines. Entre gener i setembre del 2019, les importacions han crescut un 6,1% situant-se als 2.158,3 milions d'euros. Això fa que, comparat amb les exportacions, la balança comercial de la demarcació sigui positiva (perquè les comarques gironines venen més a l'exterior que no pas hi compren).

Les dades de comerç exterior que ha publicat aquest dijous el Ministeri recullen les dades del setembre (cosa que permet fer l'acumulat dels tres primers trimestres del 2019). Si es fixa la lupa només en aquest mes, les vendes gironines a l'exterior han crescut fins a un 11,7%.

En concret, al setembre les empreses del territori han fet exportacions per valor de 455,5 milions d'euros. I novament, per sectors, es torna a reproduir la fotografia que deixa l'acumulat del 2019. L'agroalimentari va créixer un 29,7% en vendes a l'exterior aquest setembre (amb exportacions per valor de 212,9 MEUR) i els productes químics han davallat un 3,4% (exportant 71,5 MEUR durant aquell mes).