En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Alguns dels assistents a la reunió del consorci que gestiona l'abocador de Solius a l'Ajuntament de Llagostera. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Primera reunió per analitzar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obligar a tancar l'abocador de Solius, i començar a perfilar l'estratègia que seguirà el consorci que el gestiona.

La trobada s'ha fet a l'Ajuntament de Llagostera, que és el que ostenta la presidència de l'organisme. I precisament, és un dels dos municipis, l'altre és Santa Cristina d'Aro, on se situen els terrenys de l'abocador.

A la reunió hi havia quatre alcaldes dels cinc ajuntaments que formen part del consorci (els de Llagostera, Sant Feliu de Guíxols, Calonge i Platja d'Aro). També representants de l'Agència de Residus de Catalunya, perquè el Departament de Territori és codemandat, i l'empresari lloretenc Gustavo Buesa, propietari de GBI Serveis (que té la concessió de Solius des del 1993).

La sentència del TSJC, que es va donar a conèixer a principis de mes, estima un recurs interposat per un privat contra unes obres d'ampliació fetes entre els anys 2009 i 2010. Conclou que no tenien permís, que afectaven espai protegit (el PEIN del massís de Cadiretes) i n'anul·la també la llicència ambiental.

L'alt tribunal, de fet, es mostra sorprès per la "temeritat i desconsideració de la legalitat" amb què es van fer els treballs. El focus del litigi afecta les obres al vas del dipòsit de residus, una nau de premsat, la planta de compostatge i una bassa de lixiviats i aigües procedents de les deixalles.

El contenciós del TSJC dona la raó al demandant i ordena que l'abocador es clausuri en un "termini màxim" d'un mes. Davant d'això, el Consorci per al Condicionament i la Gestió del Complex de Tractament de Residus de Solius ha estudiat avui quins passos fer a partir d'ara.

Damunt la taula hi ha, bàsicament, dues opcions: o bé presentar un recurs de cassació o bé demanar la inexecució de la sentència (davant la impossibilitat de tirar-la endavant).

El president del consorci i regidor de Medi Ambient de Llagostera, David Parron, explica que l'objectiu de la trobada era començar a bastir una "estratègia conjunta". Partint, això sí, del fet que d'entrada "el tribunal ha d'entendre que és impossible tancar l'abocador en trenta dies, perquè no només dona servei als municipis consorciats, sinó també a bona part del territori de la Costa Brava i altres punts de comarques gironines".

Parron ha dit que, a priori, el recurs de cassació "sembla ser que té poques possibilitats de prosperar", i que per això aquella opció que pren força és demanar la inexecució de la sentència. "Tot i reconèixer que alguna cosa no es va fer com tocava, la inexecució ens permetria corregir les deficiències perquè Solius mantingués la seva vida útil", hi afegeix l'alcalde de Llagostera, Toni Navarro. És a dir, sol·licitar una nova llicència ambiental o reduir la superfície de la bassa de lixiviats, entre d'altres.

Es preveu que l'abocador pugui continuar rebent residus fins al 2026. Després, l'actual equip de govern de Llagostera (ERC i CUP-Alternativa per Llagostera) ja s'ha oposat obertament a què la instal·lació pugui ampliar-se.

David Parron explica que l'última paraula sobre si s'optarà pel recurs o la inexecució, correspon però als serveis jurídics. "Seran ells els qui ens aconsellaran cap a on anar; en qualsevol cas, allò que tenim clar és que demanarem temps al TSJC, bé sigui per corregir les deficiències o bé per executar la sentència", conclou el president del consorci.

El contenciós que ara ha sentenciat el TSJC no és l'única via judicial que hi ha oberta contra l'abocador de Solius. També n'hi ha una altra; en aquest cas, penal. A l'octubre del 2017, diferents entitats ecologistes van dur l'empresa GBI Serveis davant la fiscalia especialitzada en Medi Ambient.

El ministeri públic va presentar denúncia i el Jutjat d'Instrucció 4 de Girona va obrir diligències prèvies. La causa s'ha declarat complexa i es troba encara en investigació.