El Govern ha aprovat aquest dimarts el Decret de creació del Banc de Llavors de la Generalitat de Catalunya.
El 2015, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va impulsar un banc de llavors per conservar les varietats locals catalanes.
Ara, aquest s’integrarà en l’estructura de la Conselleria, que té la funció de promoure la recuperació i conservació de la biodiversitat cultivada i dels recursos fotogènics, així com fomentar l’ús, la divulgació i la comercialització de les varietats locals de Catalunya i totes aquelles que representin un interès especial o patrimoni genètic.
Les funcions del Banc de Llavors són preparar llavors per a la conservació o emmagatzemar les col•leccions base de llavors del Banc.
Així mateix, treballa per impulsar la col•laboració amb altres bancs de germoplasma o entitats que treballin en l’àmbit de la conservació de llavors de Catalunya per garantir la regeneració del material.
A més, té la funció de rebre les llavors aportades amb les sol•licituds d’inscripció en el Catàleg de les varietats locals d’interès agrari a Catalunya i comprovar la qualitat de les llavors cedides.
El 2012, el Departament va crear el Catàleg de varietats locals d’interès agrari, a partir del qual es regula el Registre oficial d’empreses proveïdores de material vegetal i se n’estableixen les normes d’autorització, inscripció i funcionament.
El Banc de Llavors, ubicat físicament a Lleida, conserva les llavors de totes les varietats locals inscrites al Catàleg.