La Fundació Catalana de l’Esplai (Fundesplai) reclama a la Generalitat que permeti la reobertura de les activitats de lleure educatiu com esplais, colònies i casals.
Acititats que considera segures i essencials, sobretot pels més vulnerables.
En un manifest, l’entitat considera que les activitats de lleure “són activitats segures, tal i com s’ha evidenciat al llarg de l’estiu passat en les colònies i casals, i corroborat amb diferents estudis de transmissió i desenvolupament de la covid-19 en infants”.
Per això, lamenta que es mantinguin restriccions “que vulneren el dret a l’educació dels infants, en aquests espais tant necessaris a nivell emocional, relacional, de contacte amb la natura i d’aprenentatges globalitzadors dels infants i joves”.
Així, constaten “la doble vulneració de drets que aquestes mesures provoquen a infants, joves i adults amb necessitats educatives diverses, per als quals els espais de lleure educatiu esdevenen sovint espais essencials d’educació en comunitat i únics de socialització, lleure i respir per a les seves famílies, que necessiten accedir a recursos diaris d’educació en el lleure i que sovint estan fora de la seva comarca”.
“Ens entristeix i rebel·la el gran retrocés que suposen aquestes mesures pel reconeixement social del lleure com agent educatiu”, asseguren. “Som educació, no un agent complementari, sinó essencial”, afegeixen. Es pregunten si les activitats de lleure educatiu són menys segures o menys essencials que altres activitats permeses.
Fundesplai està enormement preocupada perquè el teixit associatiu i les entitats del país “estan pagant un preu molt alt per aquesta crisi, i no només a nivell econòmic, sinó organitzativament, que tindrà les seves conseqüències en un futur molt proper amb la manca de relleus, la desvinculació de les persones joves i les famílies i el que això comportarà a nivell social i comunitari”.
Segons ells, la delimitació comarcal “no manté cap sentit des de l’òptica de prevenció i seguretat, ja que els desplaçament cap a cases de colònies i equipaments juvenils és un desplaçament cap a llocs segurs i que es regeixen per les mesures i els protocols pertinents i que possibiliten a l’infant gaudir de la convivència en espais naturals i a l’aire lliure”.
“Conscients que la situació sanitària no avança adequadament, apel·lem a prendre les mesures necessàries per a revertir la situació, però no amb mesures restrictives que afecten a les persones més vulnerables i als drets dels infants i joves a un lleure educatiu”, reclamen finalment.