El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha agraït aquest dilluns als "ciutadans, treballadors públics, cossos de seguretat i sanitaris" haver donat un "exemple d'organització d'un procés electoral en un context complex".
Com a secretari general de Salut, ha fet un esment especial als professionals sanitaris de l'atenció primària, que van realitzar durant els dies previs a les eleccions més de 30.000 testos d'antígens als membres i suplents de les meses, així com als treballadors de l'Agència de Salut Pública de Catalunya per la formació als 'referents higiènics sanitaris', una figura per donar suport als centres de votació.
Per la seva banda, el coordinador de la Unitat de la covid-19, Jacobo Mendioroz, veu en el 14-F un model a seguir sobre com "protegir entorns a priori de risc" de cara als propers mesos, que, ha advertit, encara seran "difícils". "Si som capaços d'aplicar aquestes mesures en la majoria dels entorns i comportar-nos d'aquesta manera en les diferents activitats que realitzem, serem capaços de tenir un control de la pandèmia més segur", ha afirmat.
"És incòmode, és difícil i és estrany, però és un camí extremadament important d'explorar, que s'ha posat en marxa en molts llocs, com a les escoles. La situació és suficientment estable per no relaxar-nos i per anar més enllà del que hem fet fins ara per evitar que torni a descontrolar-se en aquests mesos que queden d'hivern", ha afegit el coordinador de la Unitat de seguiment de la covid-19.
Sobre la situació epidemiològica, Ramentol ha constatat que el nombre de casos al dia continua a la baixa i que el pic de contagis de la tercera onada "comença a quedar lluny". La incidència acumulada a 14 dies ha baixat per sota dels 400 casos per 100.000 habitants per primera vegada aquest cap de setmana (362 segons l'última actualització).
El responsable de Salut també ha destacat que la positivitat de proves ha caigut per sota del 5% (4,56% en l'actualització d'aquest dilluns). El 5% de proves positives és el llindar acceptat a nivell internacional com un dels indicadors que apunta a un cert control de la pandèmia.
Ara bé, Ramentol ha advertit que aquesta evolució no s'acaba de veure reflectida en la situació als centres sanitaris, amb 632 pacients ingressats a les UCI. Això significa, ha recordat, que més del 50% dels llits de crítics estan dedicats a la covid-19 i que l'ocupació és superior al pic de la segona onada, quan hi va haver 594 pacients.
El secretari general de Salut ha assenyalat que la baixada del nombre de pacients ingressats és "molt lenta" i "fins i tot oscil·lant" i ha demanat no "baixar la guàrdia" ja que la situació assistencial, sobretot a les UCI, es troba en una "tensió molt important".
En aquest context, Ramentol ha avançat que no es poden esperar gaires canvis en les restriccions a partir de la setmana que ve. És el que ha dit quan se li ha preguntat per aquesta qüestió, però ha evitat avançar més detalls per no "llançar globus sonda". Aquesta setmana s'avaluaran la situació i les previsions pels propers dies per introduir canvis en les mesures si es pot, ha indicat.
Mendioroz ha indicat que al voltant del 25% dels casos detectats de coronavirus en aquests moments a Catalunya són de la variant britànica. Amb tot, ha assenyalat que les mesures actuals i el treball que estan fent per trencar les cadenes de contagi estan mantenint els contagis "dins uns límits de control acceptables", tot i que de moment no poden dir si la variant britànica està alentint el descens del nombre de contagis.
El coordinador de la Unitat de la covid-19 ha afirmat que la variant britànica "no és el problema principal", ja que, almenys en aquests moments, no està tenint l'afectació que podien esperar davant de l'impacte dramàtic vist en alguns països. Mendioroz ha insistit que el més important és complir les mesures de protecció i aïllament en qualsevol cas i ha recalcat que poder-ho fer té un "component social".