En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Exterior de la Casa Pastors de Girona. / Foto: arxiu ACN

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Ajuntament de Girona iniciarà la setmana vinent l'enderroc dels murs de sustentació del pati oest de la Casa Pastors.

Segons subratlla el consistori, aquesta actuació és "imprescindible" per tirar endavant el projecte aprovat el juliol del 2018, que ha de permetre convertir l'edifici en seu del futur Museu d'Art Contemporani.

Els murs que ara s'enderrocaran es troben dins la zona on, el desembre del 2019, van començar les excavacions arqueològiques previstes al projecte. La recerca, però, es va aturar aquell mateix mes per motius de seguretat (perquè les excavacions posaven en risc l'estabilitat dels murs i en comprometien els fonaments).

Ara, l'Ajuntament ha adjudicat l'enderroc d'aquests murs de sustentació per 32.445,55 euros. Els treballs, que portarà a terme l'empresa Construccions Aurich SA, duraran dos mesos i es preveu que acabin a finals de maig.

En concret, aniran a terra els murs de maçoneria de la banda oest de la Casa Pastors i les estructures que suporten. Es tracta d'un conjunt construït de forma independent durant el segle XVII per engrandir la planta baixa de l'edifici, i que es troba ubicat entre dues torres de la muralla que franquejava una de les entrades al recinte emmurallat de Girona (el tram conegut amb el nom de Sobreportes).

Un cop acabin els enderrocs, la recerca arqueològica es podrà reprendre sense que hi hagi perill. El tinent d'alcaldia i regidor d'Urbanisme, Lluís Martí, recorda que la reforma de la Casa Pastors és "un dels projectes més ambiciosos i complexos que tenim en marxa a la ciutat, tant per l'envergadura de l'obra que s'hi ha de fer com per la mateixa ubicació de l'edifici en un punt d'especial rellevància històrica".

"Per això volem ser molt curosos amb tot el procés de reforma, encara que impliqui allargar el calendari dels treballs", diu Martí. I hi afegeix: "Malgrat els condicionants que ens trobem per executar el projecte de la Casa Pastors, la ciutadania ha de tenir la certesa que les obres es faran amb les màximes garanties i que el resultat final estarà a l'alçada per acollir el nou museu".

L'enderroc no afectarà el comportament estructural de l'edifici ni cap dels elements declarats Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) que conté, entre els quals destaquen una torre i un tram de muralla del segle XIV, considerats monuments històrics.

L'actuació suposarà la desaparició temporal de les sales situades a la banda oest de la planta baixa de la Casa Pastors i del pati situat damunt del sostre d'aquestes sales. També comportarà enderrocar la galeria que reposa sobre l'estructura que es vol desmantellar. Aquest espai, construït durant la primera meitat del segle XX, no està protegit i es reconstruiria amb posterioritat si es considera oportú, ja que el projecte inicial comptava mantenir-la.

La campanya d'excavació es va incloure al Projecte d'adequació de la Casa Pastors per donar compliment a l'acord de la Comissió Territorial de Patrimoni Cultural de Girona, que ho va considerar una acció necessària abans de començar les obres de rehabilitació.

Segons es va establir, caldria excavar als espais on el projecte preveu un rebaix del nivell del sòl, per documentar possibles restes arqueològiques i per realitzar un estudi històric dels paraments de la muralla i de la torre. En cas que fos necessari, s'hauria d‘adaptar el projecte en funció de les restes posades al descobert.