En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Algunes gàbies del Centre d'Acollida d'Animals de la Selva. / Foto: Gerard Vilà (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Centre d'Acollida d'Animals de la Selva (CAAS) ha vist com ha passat de ser un espai saturat de gossos a tenir gàbies buides.

I és que el darrer any s'han adoptat més animals dels que s'han recollit del carrer.

El conseller comarcal de la Selva de Sostenibilitat, Francesc Xavier Becerra, considera que la pandèmia pot haver-hi jugat a favor. Cal tenir en compte que el confinament ha impedit que molta gent es mogués per la comarca de la Selva que és "la porta d'entrada" de molts visitants de la Costa Brava.

En total el CAAS va haver d'atendre 377 animals abandonats aquest 2020 pels 462 de l'any anterior. A aquesta bona notícia cal afegir que les adopcions no han baixat i han fregat les 400. Això significa que en els 20 anys que fa que funciona el centre d'acollida, per primera vegada hi ha hagut més adopcions que abandonaments.

En total, però, el CAAS va recollir 819 animals, una gran part dels quals es van retornar als seus amos, gràcies al xip identificador. En aquest aspecte, el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha assenyalat que les campanyes que han fet, per tal que les bèsties de la comarca portin aquest dispositiu "han funcionat". Això ha incrementat el percentatge de gossos i gats retornats als seus amos en relació a l'any passat que ja va ser d'un 50%.

Becerra i Balliu es mostren satisfets tant per la tendència a la baixa de l'abandonament de gossos els últims anys, com per l'interès en adoptar per part de les famílies, que s'ha incrementat significativament amb la pandèmia. La majoria d'animals que s'abandonen es troben en municipis amb urbanitzacions de segones residències com Maçanet de la Selva o Vidreres.

El conseller de Sostenibilitat del Consell Comarcal de la Selva posa en valor que els ciutadans s'han tornat "més animalistes i solidaris". "Abans molts decidien comprar la mascota i ara pensen en adoptar-ne una", assenyala.

Des del consell han destacat la "fórmula d'èxit" que suposa el CAAS per la gestió dels animals que es troben al carrer i que han de rebre atenció. Per això, està previst que entre aquest 2021 i el 2022 s'hi inverteixin 140.000 euros per tal de millorar i modernitzar les instal·lacions que actualment acull una seixantena d'animals.

Balliu ha recordat que fa 20 anys es va apostar per una gestió directa del servei i que va ser una decisió "pionera", que després van replicar altres comarques com la Garrotxa, el Pla de l'Estany o el Ripollès.

El centre ofereix un servei de recollida els 365 dies de l'any les 24 hores. Des del consell donen per fet que el futur passa per la col·laboració amb els ens locals com ajuntaments per tal que gestionin de manera responsable la tinença dels animals si ho desitgen.