En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La Troupe Kevin Richter amb un dels membres de la companyia fent un salt mortal. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Festival Internacional del Circ de Girona va tancar aquest dilluns a la nit la seva edició del 2021. Es tracta del primer esdeveniment mundial d'aquesta disciplina artística des de l'inici de la pandèmia.

El director del festival, Genís Matabosch, ha detallat que el fet de ser el primer festival internacional ha posat el certamen en primera plana de tots els mitjans especialitzats en el món del circ.

Aquest dilluns s'ha fet la gala d'or amb l'entrega dels premis als millors artistes que han participat en aquesta edició del 2021. En aquesta gala d'or s'han unit els millors espectacles de les gales vermella i blava i el jurat ha premiat als hongaresos Troupe Kevin Richter. Els artistes creen columnes humanes de fins a cinc nivells en aquest espectacle amb diversos salts mortals des de dalt fins al terra.

Per altra banda, en la categoria de plata hi ha dos companyies que s'han emportat l'elefant dalinià que entrega el festival. Es tracta dels duos Ebenezer (Cuba) i Stauberti (República Txeca). Els primers provenen de l'Escola Nacional del Circ de l'Havana i ja han guanyat el reconeixement de diversos festivals de circ d'Europa.

Per altra banda, els Stuaberti presenten un número de perxa en què faran equilibris sobre d'un monocicle o d'una escala. El duo Ebenezer també s'ha emportat el premi del jurat a la imatge.

En la categoria de bronze, s'ha reconegut al pallasso César Dias (Portugal), els acròbates en teles aèries Golden Dream (Itàlia i Espanya) i el contorsionista Aleksander Batuev (Rússia). Dias ha meravellat al jurat i al públic amb un espectacle que ha recorregut bona part dels circs d'Europa. Per la seva banda, els artistes Golden Dream realitzen acrobàcies en teles aèries completament maquillats amb pintura daurada que enlluernen el públic i també ho ha fet amb el jurat. Per últim Aleksander Batuev s'ha emportat l'elefant platejat. Batuev no és la primera vegada que participa en el festival gironí, després que el 2015 ja participés en el certamen circense i s'emportés el premi del jurat de la imatge.

A més, el jurat també ha reconegut Mustafa Danguir Troupe i Jessé Brandao (de Marroc i Brasil) pel seu espectacle amb una doble roda de la mort. Precisament aquest dilluns a la nit, Brandao ha fet una pirueta mai abans vista: un doble salt mortal amb els ulls tapats damunt de la doble roda de la mort. El jurat també ha reconegut amb un premi especial l'equilibrista Valentin Chetkvin. El rus presentava a Europa el seu espectacle basat en equilibris sobre un pal amb acrobàcies que permetien imaginar que corria sense tocar de peus a terra.

El director del Festival Internacional del Circ Elefant d'Or de Girona, Genís Matabosch, s'ha mostrat satisfet de l'edició del 2021 d'aquest festival, un any especial dedicat a tots els festivals que no s'han pogut fer a causa de la pandèmia. Els organitzadors es reserven per l'any vinent la celebració dels deu anys del festival i prometen sorpreses.

El festival Elefant d'Or s'ha convertit en el primer esdeveniment a nivell mundial del món del circ. Per això Matabosch ha assegurat que tots els mitjans especialitzats s'han desplaçat fins a Girona i el certamen gironí ha estat un referent mundial. Si bé fins ara ja era el més important d'Europa i un dels cinc millors del món, ara s'ha convertit en el primer de tot el món en fer-se després de la pandèmia.

Sobre l'afluència d'espectadors, Matabosch ha detallat que estan "molt satisfets" per l'afluència de públic. Al llarg de les onze funcions que s'han fet aquest 2021, el festival ha aplegat 10.400 espectadors. Es tracta d'un aforament de gairebé mil espectadors en cada funció. De fet hi havia 11.000 entrades disponibles, ja que en el moment d'organitzar el festival hi havia una limitació del 50% en l'aforament. Malgrat que aquest juny l'aforament a espectacles culturals s'havia ampliat al 70%, la logística era molt complicada i el festival ha optat per no ampliar el nombre de localitats.

Matabosch ha valorat positivament el fet d'endarrerir el festival del febrer fins a finals de juny, ja que les restriccions sanitàries actuals han permès que hi pogués anar públic d'arreu de l'Estat i també de França, fet que al febrer el públic es limitava a habitants de Girona pels confinaments perimetrals.

També ha recordat que el festival s'ha fet de forma "excepcional" al pavelló de Fontajau, ja que habitualment el certamen es feia en una carpa de circ a la Devesa de Girona. Les restriccions sanitàries, però, han obligat a traslladar el festival a Fontajau per garantir una ventilació certificada i també tenir més entrades diversificades.