Després que l'any passat la pandèmia obligués a suspendre la Cantada d'havaneres, la platja del Port Bo tornarà a convertir-se aquest dissabte en epicentre de les cançons de taverna i ultramar.
Hi haurà mocadors blancs quan soni 'La bella Lola', però la imatge d'aquestes havaneres diferirà –i molt- de les d'abans de la pandèmia.
D'entrada, a la graderia que dona a l'escenari hi haurà només 800 espectadors, molt lluny del 1.590 que hi solia haver. L'organització ja va anunciar que l'aforament es limitaria al 50%, i tot i que el Procicat hagi relaxat restriccions i aquest percentatge es podria incrementar, s'ha decidir mantenir-lo per precaució.
Les entrades, però, ja fa dies que estan exhaurides. De fet, es van vendre totes en poc més de vint minuts.
Als canvis que ja s'havien anunciat per a aquest 2021 arran del coronavirus (no hi haurà busos llançadora cap a Calella ni tampoc pantalles gegants a les platges) ara se n'hi afegeixen més. Perquè l'Ajuntament restringirà els accessos cap al nucli de Calella i, si cal, els tancarà. No només per als qui vagin a peu, sinó també per a les barques.
"Volem que les havaneres siguin símbol de cultura segura, i en cap cas trobar-nos en què es pugui generar un brot: això no passarà", ha subratllat l'alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer. Per això, quan es detecti que la platja i el passeig ja són prou plens, la policia tancarà l'accés. Només permetrà accedir a la zona als qui tinguin entrades per a la Cantada, als residents o bé a aquells que hagin fet reserva en algun restaurant.
El regidor de Promoció Econòmica, Josep Vigas, concreta que hi haurà dues zones on es faran "filtres d'accés". La primera, ja a l'entrada cap a Calella venint de l'autovia (aquí s'hi establiran entre tres i quatre punts de control). I la segona, just abans d'arribar a la zona on es farà la Cantada, entre el passeig del Canadell, la plaça de Port Bo i la de Sant Pere. Aquí, hi haurà fins a nou control d'accés al recinte.
En paral·lel, les limitacions també s'estendran al mar. De moment, s'està concretant de quina manera es limitarà l'accés de les barques. "Evidentment sí que caldrà fer-ho, perquè en anys anteriors es tocaven unes a altres", ha concretat el regidor.
De totes maneres, el particular 'atrezzo' de la Cantada, aquest any, també es podrà veure (tot i que més reduït). Perquè com a mínim, les disset barques que hi ha a la platja del Port Bo sí que hi seran. La limitació serà per a les que vinguin de fora.
La 54a edició de la Cantada d'Havaneres, que serà retransmesa en directe per TV3, mantindrà els mateixos grups que hi havien de tocar l'any passat. I per primera vegada, una cobla pujarà a l'escenari, dins la voluntat d'innovar que té l'organització. Seran Els Montgrins, que actuaran acompanyats de Port-Bo, el grup degà de la Cantada. La resta, com ja s'havia anunciat, seran Els Cremats, Peix Fregit i Ultramar.
El director artístic de la Cantada, Francesc Sánchez-Carcassés, explica que cadascun interpretarà cinc cançons. El repertori intercalarà les havaneres més antigues i clàssiques amb les més actuals (també, en català i castellà). El director, a més, concreta que quatre de les cançons seran "havaneres del tot", i que la cinquena serà un tema "més flexible".
A la Cantada del 2019 es va posar damunt la taula el debat sobre la discriminació de gènere i d'ètnia a les havaneres, analitzant les lletres de les cançons escollides. L'objectiu no era censurar el repertori, sinó obrir una reflexió per evitar reproduir tòpics. Aquest any, Sánchez-Carcassés, nou director artístic, ha dit que s'han escollit els temes per "la qualitat" i que no ha posat "condicionants", més enllà que els grups alternessin havaneres més clàssiques amb d'altres de modernes.
L'alcalde de Palafrugell, de totes maneres, ha posat de relleu que l'objectiu de l'exercici que es va fer al 2019 era, precisament, evitar que l'havanera contemporània i del futur no reproduís els mateixos patrons que aquelles més antigues. "Parlem de temes que van ser escrits fa més de cent anys, i evidentment el missatge que tenim ara no és el mateix", ha conclòs.