La decisió del Govern d'aplicar el toc de queda a 161 municipis catalans –queda pendent rebre l'aval del TSJC- ha generat una muntanya russa de reaccions entre els ajuntaments gironins.
Perquè mentre que alguns l'avalen i creuen que calia adoptar una mesura "dràstica" per frenar la cinquena onada, d'altres hi estan obertament en contra.
Dins el primer grup s'hi troben, per exemple, Girona, Blanes o Llagostera. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, diu que retornar al confinament nocturn és "ben raonable". Sobretot, perquè era "impossible" que els municipis limitessin l'accés a totes les places i espais públics a partir de quarts d'una de la matinada. L'alcaldessa, que demà ha convocat el gabinet de crisi, no tanca la porta a tancar alguns espais –per exemple, parcs- però diu que "s'ha d'estudiar".
Madrenas creu que l'horari del toc de queda (de la una a les sis de la matinada) és l'adequat, perquè entre d'altres permetrà que l'hostaleria pugui servir sopars. I fins i tot, fer dos torns. L'alcaldessa, però, s'estranya que Salt no s'hagi inclòs dins la mesura, perquè els termes municipals es toquen, i de fet pensa que el seu Ajuntament ho hauria d'haver demanat.
"Per part meva, jo puc dir que ja havia demanat que, si fos al revés, Girona també es confinés", ha assegurat. "Sobretot, perquè en ser una mateixa conurbació, es farà difícil de controlar; els carrers es toquen", ha afegit Madrenas.
Les paraules de l'alcaldessa de Girona ja han rebut resposta des de Salt. Fonts de l'Ajuntament expliquen que no demanaran el toc de queda, i que el consistori es reuneix "setmanalment" per avaluar l'evolució de la pandèmia i les mesures dictades pel Procicat. "A partir d'aquí, ens adaptem i les apliquem si les xifres a les quals fa referència ens afecten", diu l'Ajuntament.
Pel que fa a les noves restriccions, i en especial quan Girona entri en confinament nocturn, el consistori sí que precisa que la Policia Local intensificarà "el patrullatge als punts d'accés al municipi" de forma coordinada amb els Mossos i la Policia Municipal de Girona.
Per últim, Salt també ha pres mesures per la festa major (que se celebra per Sant Jaume). Subratlla que els actes s'han dissenyat complint la normativa vigent (aforament, horaris, distàncies...) i que, en la línia de les últimes mesures, "no hi haurà servei de bar als concerts i s'han de suspendre els sopars de barri".
L'alcalde en funcions de Llagostera, Enric Ramionet, diu que el toc de queda era "absolutament necessari", perquè els contagis de covid-19 han tingut un creixement "espectacular" i calia prendre una mesura "dràstica".
L'Ajuntament, que arran de les noves restriccions ha hagut d'adaptar els actes de l'Arrela't (la festa del batre que se celebra aquest cap de setmana) diu que l'horari del toc de queda és l'adequat. "No condiciona de manera absoluta la vida de la gent, i s'implanta en aquella franja en què es poden produir més contagis", subratlla Ramionet.
I al costat de Girona i Llagostera, l'alcalde de Blanes també s'alinea amb aquesta visió. Àngel Canosa diu que ara no és moment de "mirar enrere" i pensar que potser el relaxament de restriccions es va fer de manera "precipitada". Perquè allò que és clar és que, en la situació actual, "no es podia continuar d'aquesta manera".
Canosa, més que valorar si l'horari del confinament nocturn és idoni o no –també, tenint en compte que Blanes és municipi turístic- sí que creu que, "malauradament", ara mateix aquest sector ha de quedar relegat "a un segon lloc". Perquè allò que prima és la salut de les persones, i "limitar la mobilitat i que la gent no deambuli pel carrer s'ha demostrat que és positiu" per frenar el virus.
Per últim, l'alcalde de Blanes també espera que la ciutadania sigui "responsable" i eviti anar cap a d'altres municipis de la zona que no tinguin implantat el toc de queda.
La visió de Canosa, però, xoca diametralment amb la de l'alcalde del municipi veí, Lloret de Mar. Jaume Dulsat s'oposa al toc de queda i assegura que és una mesura "massa dura" de cara als mercats emissors, "perquè no ens permetrà desenvolupar mínimament una temporada turística.
Dulsat, que també és vicepresident del Patronat de Turisme, diu que el toc de queda nocturn es traduirà en un "missatge monolític" de cara a l'exterior. "Allò que s'explicarà és que a Catalunya hi ha sis milions de persones que tenen toc de queda, i això frenarà el turisme", subratlla Dulsat, que fins i tot arriba a definir la mesura com "matar mosques a canonades".
L'alcalde de Lloret no s'oposa a què es controli "l'activitat nocturna", però en cap cas amb un toc de queda. I de fet, diu que al municipi ja tenen "eines" per limitar l'accés a les platges durant la matinada. "Tenim un reforç policial important durant les nits, especialment durant els caps de setmana; i fem servir altres estratègies, com un reg nocturn a la Platja Gran, amb aspersors d'aigua que eviten que la gent s'hi concentri", explica.
També a la Selva, l'alcalde de Vidreres, Jordi Camps, no veu lògic que s'apliqui el toc de queda al seu poble. "A les conurbacions i on hi viu una gran concentració de gent ho podem entendre; però en un poble on viuen 8.000 habitants, creiem que aquesta mesura no s'hauria d'aplicar", subratlla.
Camps explica que a Vidreres, les dades epidemiològiques no estan "en situacions tan preocupants" com en d'altres municipis. I també tem que el confinament nocturn provoqui "un efecte crida" cap a d'altres pobles, amb veïns que hi surtin de nit i acabin tornant "per camins secundaris" per evitar trobar-se amb controls policials.
I entre els qui s'hi mostren a favor i els qui hi estan en contra, també hi ha qui en dubta. Aquest és el cas de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà). El seu alcalde, Carles Motas, diu que el confinament nocturn "comporta unes connotacions i repercussions socials i econòmiques", i que no està "tan segur" que serveixi per mitigar els contagis de coronavirus.
"Dubto que tingui una repercussió sanitària destacada, i menys si s'aplica des de la una a les sis de la matinada; hi ha altres mesures més eficaces per contenir la pandèmia", assegura. A més, l'alcalde també reclama que el confinament nocturn s'acompanyi de recursos –sobretot, policials- per garantir que es compleixi. "No n'hi ha prou amb decretar-lo i que siguin els ajuntaments qui tinguin la responsabilitat d'executar-lo", subratlla.
A més, en referència a la Costa Brava Nord –que n'ha quedat fora- Carles Motas també diu que "no té massa sentit" que el toc de queda s'apliqui tenint en compte "els habitants regulars que té cada municipi". "Per posar un exemple, ara mateix, Cadaqués quanta població més pot tenir? Aquella estacional també s'hauria de tenir en compte, sinó no té massa coherència", conclou.
I és que, precisament, a l'altra cara de la moneda hi ha l'Alt Empordà, on cap dels 68 municipis que l'integren estan inclosos a la llista. L'alcalde de Roses, Joan Plana, diu que estan a "l'expectativa" de com es traduirà això en l'afluència de visitants a la zona i si provocarà –o no- un efecte crida. En aquest sentit, diu que faran patrullatge intensiu però demana al Govern eines per poder atendre les mesures que imposa o "recomana".
Plana diu que és impossible restringir l'accés a les platges, tal i com recomana l'executiu. En relació a això, diu que no tenen recursos suficients per poder obrir i tancar les platges cada dia. "Nosaltres hem posat plena disposició a col·laborar per controlar l'expansió de la pandèmia però el que demanen és que allò que se'ns demana i, fins i tot, recomana siguin coses que podem fer", afirma l'alcalde.
Sobre el toc de queda, insisteix que la gestió d'aquesta mesura i la delimitació dels territoris on s'apliqui es basa en "criteris sanitaris". Malgrat això, remarca que "l'única manera de controlar la mobilitat nocturna" és el toc de queda. "Altres recomanacions són materialment impossibles d'aplicar", afegeix.