La llista de municipis afectats pel confinament nocturn que el Govern ha demanat de la 1 de la matinada a les 6 del matí per 7 dies prorrogables s'amplia amb 3 municipis més, en total 161.
Aquets municipis que ara incorpora el Govern ara també compleixen els paràmetres marcats: tenir més de 5.000 habitants i una incidència acumulada a set dies (IA7) igual o superior a 400 casos de covid-19 per 100.000 habitants o bé estar rodejats per altres municipis amb aquests índexs.
En qualsevol cas, el toc de queda és una mesura pendent de l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ja que afecta drets fonamentals, i la llista de municipis definitiva serà la que es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), moment en què entrarà en vigor.
En roda de premsa aquest dijous, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha afirmat que preveuen demanar el confinament nocturn almenys dues setmanes més: "Tot i que es demana inicialment per una setmana, en aquest període no serà possible revertir unes dades més que pèssimes. No puc acotar el termini, però segur que la setmana en curs, la vinent i l'altra". Plaja ha aclarit que el TSJC haurà de validar la mesura cada setmana.
Tot i que el Govern preveu, per tant, haver de prorrogar el confinament nocturn, la seva portaveu i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, han insistit que han volgut ser molt "quirúrgics" i "curosos" a l'hora de demanar-lo, tant en la durada com en els criteris, en ser conscients que és una mesura que afecta drets fonamentals i que pot generar "incomoditat i incomprensió en alguns casos", ha dit Plaja.
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha explicat que han escollit com a indicador de referència la incidència acumulada a 7 dies i no a 14 perquè és una "foto més recent". Sobre el llindar de 400, ha indicat que l'informe del Ministeri de Sanitat marca que una IA7 de 125 casos és un nivell molt elevat de risc i que per tant estan posant la línia en un valor tres vegades superior.
El conseller ha argumentat que no demanen un tancament "per què sí, sinó perquè la situació és de molta dificultat". El titular de Salut ha raonat que si haguessin agafat el llindar de 125, el confinament afectaria tot Catalunya, i creu que els tribunals no l'haurien acceptat, com ha passat a Canàries.
Argimon ha assenyalat que algun patró apunta que els contagis podrien estar-se frenant, però ha deixat clar que costarà "molt baixar" les incidències actuals, que ara són molt altes i, que a més, els casos greus arriben més tard. "Queda molt camí per recórrer", ha reconegut. Salut preveu que a principis de la setmana que ve, o aquest cap de setmana, hi hagi 300 persones ingressades a les UCI per covid-19.
El conseller de Salut ha informat que les taxes entre els joves són molt elevades, amb una incidència a set dies de 1.700 casos per 100.000 habitants. Preguntat per unes declaracions del doctor en Física Àlex Arenas a 'Vilaweb', en què preveu que els casos baixin entre els joves per "l'explosió de contagis i la immunitat associada" tan altes dels darrers dies, Argimon s'ha volgut mostrar molt caut, però tampoc les ha contradit. Arenas explica en el digital que el grup de joves de 20 a 29 anys "pot haver arribat a uns valors acostats a la immunitat de ramat" -tot i que això no vol dir que estiguin immunitzats, però sí que un percentatge alt ha estat en contacte amb el virus-.
El conseller sí que ha assumit l'afirmació de la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, quan aquest dimecres va dir que la cinquena onada ha estat una "tempesta perfecta", amb l'augment de les interaccions socials durant la setmana de Sant Joan, sobretot entre els grups de joves, no vacunats, i l'expansió de la variant delta.
Argimon ha apuntat que altres països han estat més restrictius en les entrades de viatgers, i que aquest també pot haver estat un factor, i ha reconegut que es pregunten per què territoris amb característiques similars a Catalunya no han tingut una explosió de casos tan elevada.
Plaja ha explicat que el president del Govern, Pere Aragonès, s'ha reunit aquest dijous amb metges, infermeres i responsables de serveis d'hospitals i centres d'atenció primària (CAP). Segons ha dit la portaveu, els professionals sanitaris han traslladat l'esgotament en aquesta cinquena onada, en ple estiu i després de mesos de pandèmia. "Hi ha esgotament físic i mental entre els professionals. Tenen la necessitat de fer vacances, d'estar amb la família. Es tracta del dret al descans", ha recalcat Plaja.
L'augment explosiu de contagis de coronavirus està impactant l'atenció primària des de finals de juny i els hospitals ja fa uns dies que estan registrant increment d'ingressos, a planta i a les UCI. Els centres estan intentant mantenir les vacances d'uns professionals sanitaris exhausts, segons han indicat fonts de diversos hospitals a l'ACN en els darrers dies. En aquest sentit, el conseller ha assenyalat que de moment les vacances dels sanitaris no s'han vist afectades, però sí que s'estan cancel·lant permisos de lleure.
Segons ha dit la portaveu del Govern, els sanitaris també han traslladat a Aragonès la preocupació per la "falsa percepció de seguretat individual" que veuen en alguns sectors i que "contrasta de forma colpidora amb el que viuen els professionals de salut a la primària, a urgències i als hospitals", ha afirmat la portaveu, que ha demanat a la ciutadania que es vacuni quan pugui i que redueixi la interacció social.