El judici contra el jove de Llagostera, Pau Sánchez, és un dels quatre que hi ha pendents per les mobilitzacions independentistes a Girona.
Els judicis fan referència al tall de l'AVE durant el primer aniversari del referèndum i per les mobilitzacions postsentència de l'octubre del 2019.
En total, hi ha 7 activistes encausats, per a qui la fiscalia demana penes d'entre 2 anys i mig i 6 anys i mig de presó.
El de Sánchez era el primer d'aquests quatre judicis que s'havia assenyalat. S'havia de celebrar aquest dimecres a l'Audiència de Girona. Però un cop a dins la sala de vistes, el tribunal ha acordat ajornar-lo fins al juliol de l'any vinent. El motiu: garantir que els policies nacionals que han de declarar ho facin de manera presencial, i no per videoconferència.
Segons s'ha explicat a sala, la Secció Tercera, que és qui porta el cas, fa mesos que va enviar les citacions a la Direcció General de Policia. No van rebre resposta fins la setmana passada, quan se'ls va dir que als agents no els constaven les citacions, i que l'única possibilitat de declarar que tenien era mitjançant videoconferència.
La defensa de Sánchez, encapçalada per l'advocat Manel Mir, ha demanat que el judici se suspengués, perquè els policies que van detenir el jove de Llagostera declaressin presencialment. La fiscal s'ha adherit a la petició i el tribunal, després de deliberar, ha acordat posposar la vista oral i tornar-la a assenyalar per al 6 de juliol.
Pau Sánchez s'enfronta a una pena de 6 anys i mig de presó i a una multa de 720 euros per un delicte de desordres públics, un d'atemptat a agent de l'autoritat i un de lesions lleus. La fiscalia l'acusa d'haver llançat "una pedra de grans proporcions" contra un cordó policial que la matinada del 19 d'octubre del 2019 es trobava al parc de la Devesa.
Al seu escrit, el ministeri públic subratlla que el jove formava part d'un grup d'uns 25 manifestants que, "de manera coordinada" amb altres "grups violents", llançaven "pedres i objectes contundents" contra els policies, amb l'objectiu "d'emboscar-los i rodejar-los". La fiscalia diu que el jove va llançar el roc "a una distància molt curta" dels agents, que va ferir un policia a la mà i al canell, i que en el moment de la seva detenció, es va resistir "donant cops de puny i puntades de peu" als agents.
Aquest matí, a les portes del Palau de Justícia, s'ha fet una concentració de suport al jove de Llagostera. Pau Sánchez assegura que no els poden "acusar de res" ni a ell ni a la resta d'activistes. "No hi tenim res a veure", ha dit el jove de Llagostera, que també considera "totalment desproporcionada" i, fins i tot, "absurda" la petició de 6 anys i mig de presó que pesa contra ell.
El jove ha explicat que, aquella nit, va sortir a donar una volta després de discutir-se amb la companya de pis. Va anar caminant fins la zona de la Devesa, on va veure que hi havia disturbis i càrregues policials, i va allunyar-se cap al pont de Fontajau. Allà, ha dit que un grup de mossos el van aturar, el van posar de bocaterrosa al terra, i que després de registrar-lo donant-li "cops i puntades de peu", el va deixar marxar.
Uns 100 metres més enllà, es va trobar amb un segon cordó. Aquest cop, format per policies nacionals. El jove de Llagostera ha explicat que va voler passar pel costat dels agents amb les mans enlaire, però que un dels policies va dir-li que es trobava dins el grup que havia llançat pedres, i que va ser llavors quan el van colpejar, el van fer posar de genolls a terra i el van detenir.
D'aquí, el van traslladar fins a comissaria. Pau Sánchez va passar-se gairebé un mes en presó preventiva. En concret, 26 dies.
A la sortida de la sala de vistes de l'Audiència, el jove ha dit que entén el motiu que ha portat a suspendre el judici, però que per a ell l'ajornament li suposa un pes afegit. "És com fer un pas enrere, perquè suposa tornar a esperar", ha dit en referència als set mesos que queden fins al nou assenyalament.