En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El govern espanyol ha donat llum verda a un decret que regula un nou règim laboral per a les treballadores de la llar, que "corregeix la discriminació" patida fins ara, segons ha destacat la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz.

La norma desenvolupa el mandat del conveni 189 de l'Organització Internacional del Treball (OIT) sobre les treballadores de la llar, que l'executiu espanyol va ratificar aquest any. "Avui aquest país és molt millor", ha dit Díaz.

Amb l'entrada en vigor d'aquest decret, el col·lectiu podrà accedir a les prestacions d'atur en els nivells contributiu i assistencial perquè tinguin els mateixos drets "que qualsevol altra persona". La norma també elimina la figura del desistiment, que permetia l'acomiadament sense causa. A partir d'ara, caldrà acreditar els motius.

A més, el text protegeix el col·lectiu davant la insolvència o el concurs de les persones que les contractin a través del Fons de Garantia Salarial (FOGASA).

Díaz ha defensat que és una norma "transversal" i "feminista", que també protegeix a les famílies que contractin amb un augment de les bonificacions per sobre del 20% segons la tipologia de la llar i el nivell de renda i patrimoni.

Un altre element és el desenvolupament de polítiques de formació i acreditació per a les persones treballadores de la llar així com una comissió d'estudi de malalties professionals amb perspectiva de gènere.

Díaz ha destacat que un 95% de les treballadores de la llar són dones, un 44% són d'origen estranger i que el col·lectiu està "altament envellit". Un 54%, a més, treballa a temps parcial amb menys de 60 hores al mes per ocupador.

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha reivindicat aquest "nou avenç" que "es tradueix en dignitat per a les treballadores" i que "no implicarà un cost més gran per a les famílies que les contracten". "De forma anòmala no havien gaudit dels mateixos drets que la resta", ha apuntat.