Els treballs a la depuradora de la Bisbal d'Empordà tindran una durada de 7 mesos i consistiran en la renovació de les membranes d'ultrafiltració.
Això permetrà ampliar la capacitat de tractament de la infraestructura, passant dels 3.225 a 4.000 metres cúbics al dia. La previsió és que les obres comencin durant el primer trimestre del 2023.
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha posat a licitació el contracte per un import d'1,8 milions d'euros.
Les obres consistiran en el desmantellament de les instal·lacions existents (inclosa l'estació d'impulsió situada a l'interior del reactor biològic), l'adequació de l'obra actual als requeriments del nou equipament (els treballs es faran a dins del terreny on està ubicada la depuradora), la instal·lació de les noves membranes i la seva posada en marxa.
L’actuació, per tant, a més d'incrementar la capacitat de la depuradora, també contribuirà a una millora de l'efluent, que s'aporta per a la recàrrega de l'aqüífer.
La depuradora de la Bisbal va entrar en funcionament el 1993 per a tractar les aigües residuals generades en el municipi. Originalment, l'EDAR es va dissenyar amb una capacitat de 3.000 m3/dia i incorporava un tractament biològic convencional de fangs actius operant a baixa càrrega i una decantació secundària.
La incorporació de nous cabals procedents d'altres nuclis com Casavells, Monells i Sant Sadurní d'Heura, amb una tipologia d’aigües residuals especial fruit de la barreja entre domèstiques i les produïdes en petites explotacions ramaderes va motivar que ACA implantés a l'any 2003 un tractament amb membranes d'ultrafiltració.
Actualment la depuradora tracta principalment les aigües residuals provinents de la Bisbal i dels nuclis de Cruïlles, Monells, Corçà i parcialment de Forallac. Per a evitar la infiltració d’aigües provinents de la xarxa de clavegueram, l’ACA ha promogut millores en el clavegueram per a reduir aquestes aportacions, sobretot en el tram que discorre pel riu Daró.