L'associació Alcohòlics Anònims (AA) Girona 82 ha celebrat aquest dissabte els 40 anys des que va fundar-se a la ciutat. Ho ha fet amb un acte al Centre Cívic del barri de Sant Narcís.
Hi han assistit una trentena de persones. D'aquestes, quatre que han aconseguit superar aquesta malaltia reconeguda per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) han compartit els seus casos amb la resta.
Tots han fet referència a l'estigma que arrossega l'alcoholisme i a la importància de reconèixer el problema i deixar-se ajudar per començar a curar-se. "No conec a ningú que se n'hagi sortit sol; en companyia, moltíssima gent", explica en Lluís, un dels membres d'Alcohòlics Anònims a Girona que també ha passat per aquest procés.
Són anònims i expliquen que, a banda de ser-ho per allunyar-se de l'estigma "i més en una ciutat petita com Girona", ho són perquè "no va d'individus, sinó del col·lectiu; de superar-ho junts". Això si, per poder accedir a les teràpies grupals afirmen que s'ha de complir un "únic requisit". Aquest consisteix a "assumir que tens un problema important amb la beguda i tenir la voluntat de deixar-ho", detalla en Lluís.
Els membres d'AA Girona 82 es reuneixen dos dies a la setmana: dimarts i dijous de set a dos quarts de nou. Són grups d'una desena de participants que fan teràpia grupal, però sense ajuda d'experts; sinó només a partir de les experiències de la resta i el suport muto per deixar l'alcohol. "M'agradaria pensar que hem ajudat als centenars de persones a deixar la beguda", revela en Lluís, que alerta que no sortir de l'alcoholisme "només té tres finals possibles: el cementiri, la presó o el psiquiàtric".
El membre d'AA Girona 82 també explica que, personalment, el que el va impulsar en un inici a assistir a les trobades de l'associació va ser la promesa que l'ajudarien a trobar la felicitat sense beure. Després de temps de teràpia, reconeix haver "après que no fa falta l'alcohol per ser feliç". I afegeix: "És indescriptible com et trobes de bé quan has deixat la beguda".
Per totes aquelles persones que s'adonen que tenen un problema amb l'alcohol, però no s'atreveixen a assistir a les reunions, en Lluís els vol transmetre un missatge: "Que perdin la por i ho facin com més aviat millor". Segons detalla, "és important unir-se al grup abans de perdre tothom que t'envolta perquè és més fàcil superar-ho amb el suport de la família i els amics". De totes maneres, des de l'associació insisteixen en el fet que, sigui quina sigui la situació de cadascú, "assistint a les reunions, t'adones que no estàs sol".
A Girona, aquesta associació per la qual han passat centenars de persones amb problemes d'alcoholisme es va crear el 1982. Ho va fer unint-se a la xarxa global d'Alcohòlics Anònims, fundada l'any 1935 a la localitat americana d'Akron per dos homes: Bill Wilson i Bob Smith. Un era corredor de borsa i l'altre metge i van adonar-se que compartir l'experiència els ajudava a deixar la beguda. Aquest mètode se segueix per 160 grups a tot l'Estat i 8 a les comarques gironines. A tot el món, l'associació calcula que dona suport a 2.000.000 de persones.