En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Porta per nom ‘Ocell de Foc’ i està impulsat pel Departament d’Empresa i Treball. Està dotat amb un pressupost de 10 milions d’euros i va dirigit a persones amb edats entre els 16 i els 30 anys.

L'objectiu és el de trobar projectes que puguin acompanyar i empoderar el jovent cap a l’autonomia i la construcció d’una vida independent.

Durant la presentació, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha lamentat que actualment les majors desigualtats “afecten els joves” i que el deure de les institucions passa per impulsar polítiques i accions que ajudin a revertir aquesta “situació injusta”.

Aragonès ha recordat que la taxa d’abandonament dels joves se situa en un 15%, en un 20% l’atur juvenil i que un 30% del col·lectiu viu en risc de pobresa i exclusió social. Tot plegat en un context marcat encara pels estralls de la pandèmia de la covid, que va impactar “en la salut mental i el benestar dels joves de forma severa”, ha afegit Aragonès.

Per això ha definit el programa de “molt necessari”, afirmant que ajudarà als joves a trobar noves oportunitats pel que fa a la feina i els estudis. També ha instat les institucions, entitats i ens del país a treballar “en xarxa” i de forma “integral” per construir una “societat més justa”. “L’objectiu és enfortir els agents existents, que treballen des del coneixement en el conjunt del territori”, ha subratllat, “així podrem empoderar els joves perquè puguin portar a terme la seva vida amb plenitud, també aquells que han patit estigmes”.

De fet, un dels eixos d’’Ocell de Foc’ és la priorització de les persones que tinguin malestar i patiment emocional, així com problemes de salut mental en estadis preferents. Concretament, es garantirà un mínim d’un 15% dels atesos, uns 3.000 joves del total de 20.000. De forma paral·lela, el programa vol garantir que almenys un 5% aconsegueixi la inserció laboral o un retorn al sistema educatiu.

En la presentació també han estat presents el secretari de Treball, Enric Vinaixa, el director general d’Economia Social i Solidària, Josep Vidal, i la directora del Pacte Nacional de salut mental, Magda Casamitjana. També el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, que ha explicat que per tal que el programa arribi arreu del territori es treballarà amb nuclis, amb un total de 25 a Catalunya.

“Cada nucli estarà format com a mínim per quatre entitats, i preveiem que en aquests hi participin com a mínim unes 100 organitzacions”, ha detallat, “cerquem la creació d’aliances, que es col·labori per abordar la situació del jovent”. Un escenari, que segons el conseller, els preocupa ja que, per exemple, la taxa d’atur juvenil se situa per sobre de la mitjana europea. “Són unes xifres inacceptables”, ha sentenciat.

Pel que fa a les subvencions, en total es destinaran 10 milions d'euros al programa, amb 190.000 euros per cada nucli del territori, que haurà de presentar un projecte que compleixi els objectius del programa amb una durada de dos anys.

Entre les entitats que en podien ser beneficiàries hi ha associacions o empreses d’activitats juvenils, entitats sense ànim de lucre, entitats locals, ajuntaments i consells comarcals o instituts i universitats, entre altres. De fet, la presentació de sol·licituds acabava avui, i durant el desembre ha de sortir la resolució definitiva.

Finalment, Torrent ha detallat que les activitats han d’anar lligades a la consecució dels objectius del programa com ara els serveis d’informació de prevenció i de lluita contra l’estigma de la salut mental, serveis d’atenció grupal al col·lectiu de joves en general, serveis niu de projectes, serveis de coaching o punts de trobada del nucli.