En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, celebra que les petites i micro explotacions agràries catalanes puguin tornar a cremar restes vegetals sense autorització ambiental.

La mesura, que s’aplicarà a partir del proper 2 de gener, arriba després que s'hagi derogat el punt 27.3 de la Llei de residus espanyola que no permetia la crema d’aquests materials sense permís excepcional.

Aquest supòsit inclou totes les explotacions de menys de 50 treballadors o que generen menys de 10 milions d'euros anuals de volum de negoci. A Catalunya aquestes representen el 99% del total. "És imprescindible que la nostra pagesia pugui fer aquestes tasques de forma habitual", ha defensat la consellera.

Jordà considera que la crema de residus vegetals és una pràctica comuna per als pagesos catalans i que "forma part de la seva feina diària". Per aquest motiu ha assegurat que la derogació del punt 27.3 de la Llei de residus estatal és una "molt bona notícia" .

En aquest sentit ha destacat que aquest canvi és el resultat de les negociacions que la conselleria ha mantingut amb representants del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic. Així mateix, ha afirmat que ja s’està treballant perquè els afectats puguin conèixer tots els detalls de les gestions que hauran de fer a partir del 2 de gener, quan la mesura entrarà en vigor.

El passat mes d’abril, el Govern Espanyol va publicar la Llei 7/2022, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, que no permet la crema de residus vegetals generats en l’entorn agrari o silvícola i que s’ha dissenyat per fomentar l’aprofitament i reciclatge de les restes vegetals.

La nova norma afectat tota Catalunya i únicament permet les cremes amb caràcter excepcional, amb la corresponent autorització individual per raons de caràcter fitosanitari, o bé per prevenció d’incendis forestals en espais en què les restes representin un perill.

Per tot plegat, el passat mes d’octubre no es va poder obrir l’habitual període de comunicació de cremes de restes vegetals (que anava del 15 d’octubre al 15 de març), on només calia una simple comunicació.

Fins ara, la sol·licitud per cremes de restes vegetals es demanava exclusivament per raons de caràcter fitosanitari, quan no era possible abordar la problemàtica amb un altre tipus de tractament o quan no hi ha d’altres mitjans per evitar la propagació de plagues i malalties. Això seguirà aplicant-se a les empreses agràries que no estiguin dins de la categoria de les exemptades.

En aquest sentit, caldrà tenir declarat aquest cultiu o plantació i detallar la plaga que l’afecta i que per evitar-ne la propagació es sol·licita la crema. Des del Servei de Sanitat Vegetal del departament es verificarà que figuri al llistat elaborat per l’IRTA sobre plagues i malalties que cal controlar mitjançant la crema de les restes vegetals dels cultius afectats. Un cop verificat, es farà un informe que es passarà a la Direcció General d’Ecosistemes Forestals, que serà qui finalment emetrà o no l’autorització.

Pel que fa als focs d’esbarjo, com poden ser les barbacoes, es podran realitzar amb prèvia comunicació, dins del periode comprès entre el 16 d’octubre de 2022 i el 14 de març de 2023.