12 famílies de Sant Julià de Ramis es van adonar el juny del 2019 que havien estat víctimes d'una estafa. L'abril del 2018, la Sareb havia adquirit els habitatges, però ells continuaven pagant el lloguer a l'antic propietari.
Expliquen que en aquell moment van contractar un advocat i que aquest els va recomanar deixar de pagar el lloguer fins que no es fes efectiu el nou contracte. "Ens diuen que estiguem tranquils, que ja es farà, però passen els mesos i no hi ha manera de posar-nos-hi en contacte", denuncia un dels veïns afectats.
L'octubre del 2022, arriba l'ordre de desnonament previst pel pròxim 8 de febrer a les 10 del matí. "I ja no podem presentar cap recurs", lamenta un altre veí.
Ara, agrupats i amb el suport de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Girona-Salt intenten poder aturar-lo i aconseguir negociar un lloguer social per aquests 12 habitatges afectats de la trentena que hi ha al bloc doble de Sareb al municipi.
"Tots els veïns són persones econòmicament vulnerables", afirma Afuera, que afegeix que "Sareb és una empresa pública i no hi ha cap dubte que les famílies han de tenir dret a un lloguer social". "La majoria tenim un sou que ronda els 800 euros mensuals", revela un veí, que diu que no poden fer front als lloguers elevats del mercat actual.
En aquesta línia, aquest dimarts la plataforma es va reunir d'urgència al Parlament de Catalunya amb ERC, CUP i Comuns per exposar el cas i demanar solucions. Ho va fer explicant el cas conjuntament amb dues causes similars a la ciutat de Girona, on la mateixa empresa vol desnonar aviat trenta famílies de dos edificis ubicats als barris de Sant Narcís i Santa Eugènia.
"Vam demanar-los que es fessin càrrec de presentar una moció perquè tots tres blocs es dediquin a lloguers socials per aquelles persones que estan habitant els pisos", trasllada l'activista i membre de la PAH, Marta Afuera. "Esperem que tots els grups votin a favor d'aquesta moció".
A més, des de la plataforma també reclamen a PSOE i Podemos "un interlocutor vàlid amb la Sareb". Això, diuen, "per evitar situacions d'incertesa per les famílies que ho estan passant malament". A més, la PAH considera que "l'Estat hauria de seguir l'exemple d'altres països i restringir la compra d'edifici a capitals opacs, que tenen la intenció d'especular". Afuera acusa directament la Sareb de "fer pactes amb fons voltors".
Aquest dimecres, els veïns van traslladar la situació a l'alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió, que de seguida es va posar a treballar per intentar impedir el desnonament. "Tenim molt clar que ens hem de posar al costat d'aquestes dotze famílies afectades per buscar una solució", ha dit aquest dijous al matí en roda de premsa, on ha detallat quins seran els passos que farà l'Ajuntament.
Per una banda, s'ha sol·licitat una reunió amb el subdelegat del govern estatal a Girona, Albert Bramon, perquè els veïns puguin exposar la seva situació. I també s'han posat en contacte amb dos tècnics de la Sareb, per demanar-los que aturin el desnonament. De moment, no han rebut resposta.
En paral·lel, Puigtió ha sol·licitat una reunió presencial a Madrid tant amb el president de la Sareb, Javier Torres, com amb la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez. Ha fet coincidir les dues cites, que encara no estan confirmades, dijous següent dia 26 de gener. "Encara que no ens responguin, anirem a Madrid", ha assegurat el batlle, afegint que un cop allà "algú ens haurà d'atendre".
Des del consistori també tenen previst posar-se en contacte amb els partits polítics amb representació al Congrés "per poder parlar-hi" i mirar de rebre suports.