Les exportacions gironines mantenen la velocitat de creuer i tanquen un bon mes de novembre.
Segons recull l'estadística que periòdicament publica el Ministeri, durant aquest mes les empreses de la demarcació han exportat productes per valor de 713,2 milions d'euros.
Traslladat en percentatges, això suposa un increment que supera el 27% en comparació amb el mateix mes del 2021.
Si es passa la lupa per sectors, i com ja ve essent habitual, percentualment aquell que ha crescut més en vendes a l'exterior és l'agroalimentari. En concret, les seves empreses tanquen el novembre havent exportat per valor de 296,8 milions d'euros, cosa que suposa un increment interanual que frega el 34%.
I dins l'agroalimentari, la preeminència del sector carni continua essent indiscutible. No només perquè concentra el gruix de les exportacions (de fet, més de la meitat) sinó també perquè durant els darrers mesos el clúster gironí ha continuat impulsant-se amb força.
En concret, al novembre les càrnies de la demarcació han exportat 184,41 milions d'euros de canals cap a l'exterior i tercers països. Si es posa en relació amb el mateix mes del 2021, això suposa un creixement del 36% (perquè aleshores, la xifra va situar-se en 135,62 milions d'euros). Sobretot, aquest creixement s'explica per la reobertura del porcí cap a la Xina (un país que, durant mesos, va frenar aquestes exportacions).
Aquest novembre, el gegant asiàtic s'ha situat com a cinquè destí dels productes gironins. S'hi han fet exportacions per valor de 46,38 milions d'euros, una xifra que quasi dobla la que s'havia registrat l'any anterior (perquè al novembre del 2021 va ser de 29,32 milions d'euros).
En paral·lel a les càrnies, els altres subsectors que integren l'agroalimentari gironí també creixen en vendes cap a l'exterior. Només cal donar un cop d'ull a l'estadística, i comparar les xifres d'aquest novembre amb les del 2021 per veure-ho. En són exemples els preparats alimentaris (dels 14,4 milions d'euros ara es passa als 25,1 milions), el cafè (dels 7,5 milions d'euros als 9,8 milions), els sucres i la pastisseria (dels 8,6 milions d'euros als 9,5 milions) o la llet i els productes làctics (dels 6,9 milions d'euros als 9,4 milions d'euros).
La bona tònica que viu l'agroalimentari també es trasllada als altres dos sectors que són motor de l'economia gironina. Perquè durant el novembre, tant les químiques com els fabricants de maquinària han crescut en vendes a l'exterior.
En concret, les químiques han crescut un 14% en exportacions (i tanquen el novembre amb 128 milions d'euros). I dins aquest sector, en destaca el paper de la indústria farmacèutica, que concentra gairebé el 40% de les vendes que fa a l'exterior. Les seves empreses tanquen el novembre havent exportat per valor de 49,82 milions d'euros.
Pel que fa a la maquinària, els fabricants del sector també creixen de manera exponencial cap a l'exterior. Dels 44,38 milions d'euros en exportacions del novembre del 2021 ara s'ha passat als 47,67.
El creixement d'aquest novembre, de retruc, se suma al de l'acumulat del 2022. I això fa que, durant aquests onze mesos, les exportacions gironines marquin un nou rècord històric, hagin crescut un 20,4% i ja superin els 7.000 milions d'euros (en concret, se situen en 7.152 milions d'euros).
Per sectors, al llarg d'aquest any l'agroalimentari ha crescut un 17,6% (i se situa en 2.964,6 milions d'euros). Per darrere venen les químiques, que al llarg del 2022 acumulen un augment del 17,7 % en exportacions (situant-se en 1.302,9 milions d'euros).
Pel que fa a destins, per proximitat, França continua essent el principal mercat exterior dels productes gironins (al llarg de l'any, les empreses de la demarcació hi han fet vendes per valor de 1.774,35 MEUR). A aquest mercat, el segueixen Itàlia, Alemanya, Portugal, la Xina i el Regne Unit.