L'acord al qual van arribar l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) i els 15 ajuntaments afectats per Solius recull que, a partir de dilluns, l'abocador passarà a ser una planta de transferència.
És a dir, que els municipis hi continuaran portant les deixalles, però aquestes escombraries només hi estaran de pas. Des d'aquí, camions de gran tonatge les recollirien i les portarien fins als CTR de Vacarisses i Lloret de Mar.
De tots els municipis, tan sols Torroella de Montgrí no seguirà aquest esquema, i passarà directament a portar les deixalles a Pedret i Marzà. De les 40.000 tones anuals que rep Solius, unes 5.000 aniran a parar a aquest centre de l'Alt Empordà; cap a 10.000 més, anirien a Lloret, i les 20.000 i escaig restants es transferirien a Vacarisses.
De moment, però, aquest patró no se seguirà. L'Ajuntament de Lloret de Mar, que és titular del CTR del municipi, ha denegat l'autorització perquè el seu abocador passi a rebre part dels residus de Solius.
En un comunicat, el consistori diu que "entén la problemàtica" que arrossega el dipòsit (per la sentència que n'ordena la clausura) i que és conscient de "la bona intenció de l'ARC". Però també subratlla que no pot "acceptar" la solidaritat que se li demana; sobretot, quan "no ha estat corresposta" per molts ajuntaments que fan ús d'abocadors en altres municipis.
A més, el consistori també es fa ressò de l'oposició que l'entitat ecologista SOS Lloret i dotze associacions de veïns van mostrar davant el fet que part dels residus de Solius passessin a abocar-se a al CTR del municipi. "L'Ajuntament entén i fa seva la preocupació mostrada pels veïns i entitats", recull l'escrit.
Per últim, el consistori explica que, durant els darrers dies, l'equip de govern i representants de l'ARC han mantingut diverses reunions "per afrontar conjuntament" la gestió dels residus "des de la lleialtat institucional i buscant el bé". I de fet, més enllà de Solius, també avança que les dues parts han abordat "la problemàtica" que suposarà la "futura clausura" de l'abocador de Lloret un cop hagi exhaurit la seva vida útil (aproximadament, en uns cinc anys).
Per la seva banda, Acció Climàtica i l'Agència de Residus ha enviat un missatge de tranquil·litat als catorze ajuntaments que a partir de dilluns faran ús de Solius com a planta de transferència. D'entrada, la Generalitat subratlla que es complirà la sentència del TSJC, avalada pel Suprem, que obliga a clausurar el dipòsit. I que, per tant, el vas de Solius se segellarà, diumenge serà l'últim dia que s'hi aboquin deixalles, i a partir del dia 13 les instal·lacions es convertiran en lloc de pas per a les escombraries.
"Tots els ajuntaments afectats poden estar tranquils", diu la Generalitat. Allò que es farà, de moment, és transferir les seves deixalles al CTR de Vacarisses. Segons l'ARC, això és possible perquè el volum que s'ha acordat portar-hi són xifres anuals, i ara mateix, el centre del Vallès "pot assumir-lo".
La Generalitat també subratlla que el director de l'ARC, Isaac Peraire, "seguirà parlant amb tots els ajuntaments i estant al costat de tots els veïns i veïnes". I per últim, el Departament insisteix en que, arran de la "gestió nefasta" que s'ha fet durant els últims anys, la situació "és molt complexa". "S'hi està posant tota la responsabilitat, feina i energia en trobar una solució per a tothom", conclou.