En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El coordinador provincial de Creu Roja a Girona, Jordi Martori, la presidenta provincial, Roser Llevat, i el secretari provincial, Josep Domènech, en la presentació de la memòria de 2017 de Creu Roja. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Creu Roja ha atès a 118 persones refugiades durant el 2017 a la demarcació de Girona, 60 d'elles a la Jonquera.

Com a novetat, han implantat un programa d'acollida específicament per a aquest col·lectiu, en què se'ls ofereix un pis mentre s'ajuda aquestes persones en la seva integració al món laboral i a la resta de serveis.

Precisament per tal de garantir la continuïtat d'aquest programa, Creu Roja demana més col·laboració per part de les administracions a l'hora de cedir-los pisos i també garantir els drets socials. A finals de 2017 Creu Roja comptava tan sols amb sis pisos, tot i que durant la primera meitat del 2018 ja n'han pogut sumar dos més.

Des de l'entitat han explicat que la necessitat d'habitatge més important arriba en la fase d'integració del programa d'acollida, en què es proposa als usuaris tenir un pis amb un lloguer social. Actualment només poden comptar amb els ajuntaments de la Bisbal d'Empordà i Riudellots de la Selva, que els han cedit habitatges, i demanen més ajuda de les administracions per trobar aquests pisos.

Tot i així, el coordinador provincial de Creu Roja, Jordi Martori, ha volgut destacar que "fa falta treballar de manera molt important la integració" d'aquest col·lectiu al territori. D'aquesta manera, quan aquestes persones surtin del programa d'acollida i iniciïn un arrelament al territori, serà important que puguin agafar diferents vincles als municipis on viuen i a la feina on treballin. Martori també ha recalcat la importància de garantir els seus drets bàsics com l'accés a l'ensenyament i a la sanitat, entre d'altres.

Creu Roja, a més, destaca la importància dels seus programes d'inserció laboral. De fet, la presidenta provincial, Roser Llevat, ha destacat que "un 44% dels usuaris s'han inserit al mercat laboral" i ha apuntat que la ràtio d'èxit és del "79% en projectes amb joves" a partir dels programes que es desenvolupen a l'entitat. Això també ha comportat un major esforç pressupostari, ja que Creu Roja ha incrementat un 10% els recursos destinats als programes d'ocupació per a col·lectius vulnerables.

De tota manera, el secretari provincial, Josep Domènech també ha destacat que part d'aquest alt percentatge es deu al fet que cada vegada són més les empreses que els aconsellen com adaptar els programes d'inserció laboral a les necessitats que tenen els negocis, d'aquesta manera és més fàcil que puguin aconseguir un contracte laboral.

Durant la presentació de la memòria del 2017, el secretari provincial ha explicat que s'han pogut atendre 61.976 persones, 19.828 de les quals es trobaven en un context de vulnerabilitat extrema. De fet, els programes de lluita contra la pobresa segueixen essent els que s'emporten una part més alta del pressupost (amb un 20% del total de diners).

Des de Creu Roja de Girona també han alertat que hi ha dos col·lectius en què han detectat que es cronifica la pobresa. Es tracta de les famílies joves de menys de 40 anys amb fills i de les dones. En el primer dels casos es deu al fet que tan sols un membre de la família treballa i no poden afrontar totes les despeses domèstiques que comporta educar un fill. En el cas de les dones, es tracta de persones en una situació molt vulnerable.

Per intentar resoldre aquesta situació, des de la Creu Roja tenen clar que cal realitzar programes amb una assistència personal més important. Per això han fet una crida al voluntariat. Consideren que per tal de poder oferir un tracte més proper als usuaris, calen més persones que acompanyin els usuaris en els programes. De fet, durant el 2013 Creu Roja comptava amb 2.600 voluntaris, mentre que ara tan sols en té 2.268.

De fet, segons el coordinador de programes, Jordi Martori, en l'atenció a persones sense sostre ja s'ha començat a aplicar aquest model assistencial més proper. De fet, asseguren que han detectat més casos de gent que viu al carrer però que l'augment d'assistències es deu al fet que els voluntaris "han sortir més al carrer". D'aquesta manera, al llarg del 2017 s'han fet 393 intervencions i s'han atès 138 persones al carrer.