En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Imatge del web que han creat per les rutes turístiques científiques. / Foto: www.surtderecercapercatalunya.cat

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Patronat de Turisme i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació han creat 8 rutes turístiques a les comarques gironines per realitzar en familia activitats relacionades amb la ciència, la recerca i el coneixement.

Cada ruta està situada en una comarca diferent i proposa activitats per realitzar durant un cap de setmana. Ja sigui en museus, parcs naturals o també centres de recerca.

Segons el responsable de turisme científic de la FCRi, Marc Portella, aquestes rutes científiques són transversals amb altres tipus de turisme, ja que "quan visites aquests punts, segurament també fas turisme rural i patrimonial".

Les rutes, que neixen amb la voluntat de potenciar el turisme científic a la demarcació, són una "iniciativa pionera a tot l'estat espanyol", tal com ha destacat el director general de la fundació, Rafael Martín.

Aquestes rutes de turisme científic ja estan al portal web 'Surt de Recerca per Catalunya' (www.surtderecercapercatalunya.cat) i a partir d'una pestanya es poden trobar els vuit recorreguts ideats. En cadascun d'ells hi ha un petit vídeo introductori i posteriorment una descripció detallada de cadascun dels punts per on passa la ruta. A més, hi ha la geolocalització de cadascun d'ells per tal que l'usuari pugui seguir-ne el recorregut fàcilment des del navegador del mateix mòbil.

Portella també ha explicat que a l'hora de realitzar les rutes s'ha buscat que hi hagi un equilibri entre les activitats que necessiten reserva prèvia, les de pagament i les de lliure accés. D'aquesta manera, volen que les rutes siguin accessibles a tots els públics sense cap tipus de restricció. A més, els coneixements que es poden trobar també estan adaptats a un tipus de turisme familiar.

Les vuit rutes científiques són les següents: la Ruta de la Transformació, al Ripollès; la Gran Ruta del Pla de l'Estany; la Ruta de Margalef, a la Selva; la Ruta Submergida, al Gironès; la Ruta Sostenible, a la Garrotxa; la Ruta Surera pel Baix Empordà; la Ruta Porta a la Innovació de l'Alt Empordà, i la ruta de la Pedra, que es podrà visitar a la Cerdanya.

Segons el creador de les rutes, Marc Portella, pretenen trencar amb el tòpic dels "científics amb bata" i descobrir que hi ha ciència en els volcans de la Garrotxa, en les alzines sureres de les Gavarres i en la pedra calcària que ha permès aixecar bona part dels edificis del casc antic de Girona.

A partir d'aquí, cadascú pot optar per seguir punt per punt cada ruta, o realitzar un itinerari adaptat al seu gust, ja que no és necessari que se segueixi cap ordre concret, ni que es facin totes les visites proposades. Ara, aquestes rutes queden a la disposició per si algun operador turístic també vol oferir un paquet d'allotjament, àpats i activitats o són les mateixes famílies qui han de buscar on dormir segons allò que més els convingui.

D'altra banda, tant el Patronat de Turisme com la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació estan treballant per veure si creen un segell per a aquells equipaments que ofereixen activitats "amb un valor afegit" que es podria adequar al recorregut científic. Tot i així, des de la FCRi asseguren que la prioritat es anar desenvolupant aquest projecte pas a pas.

Per al Patronat de Turisme aquesta nova estratègia respon a l'objectiu d'anar-se especialitzant en diferents segments de turisme. Segons el director general de l'ens, Ramon Ramos, el fet que el territori gironí hagi estat el primer en avançar-se en aquesta tendència ha fet possible que es pugui posar al servei de les rutes "la gran infraestructura turística" amb què compta el territori, per l'elevat nombre de places hoteleres que hi ha disponibles a la demarcació.