Al curs vinent s'oferiran a Catalunya 171.028 places de Formació Professional (FP) inicial, 8.129 més que l'any anterior (162.899), amb 273 grups nous.
L'increment de l'FP a l'àmbit educatiu va acompanyat de 698 docents més, que se sumaran a partir del setembre als 9.390 actuals.
El creixement de places es concreta en 3.927 de grau mitjà; 2.937 de grau superior; 400 d'FP de grau bàsica; 295 a l'Institut Obert de Catalunya (IOC) i 270 de programes de formació i inserció (PFI).
Els àmbits que més creixen són els de la salut, electricitat i electrònica i comerç i màrqueting, els que van ser més demandats en la inscripció passada. "No només estem davant la necessitat d'incrementar places, sinó sobretot de fer-ho en aquells sectors amb més demanda al mercat laboral i incorporació immediata", ha recalcat el conseller d'educació Josep González-Cambray.
Una de les novetats del proper curs serà el cicle formatiu de grau superior de Formació per a la mobilitat segura i sostenible. També hi ha nous cursos d'especialització, els coneguts com 'màsters d'FP', com d'Auduitoria energètica, Robòtica col·laborativa o Aeronaus pilotades de forma remota – Drons, entre altres.
Pel que fa a l'FP dual, la previsió de cara al curs vinent és arribar als 14.000 alumnes. El conseller d'Educació ha indicat que la mitjana d'FP dual a Catalunya és del 21,7%, mentre que a l'estat espanyol és del 4,8%, i que l'objectiu és arribar al 30% de la mitjana europea.
La preinscripció per als cicles d'FP s'avança aquest any i Educació es compromet que tots els alumnes que participin en el procés ordinari tinguin plaça assignada abans de l'inici de curs i puguin començar les classes des del primer dia. "Sembla obvi, però això no havia passat fins ara", ha assenyalat el conseller Cambray.
En els cicles de grau mitjà també hi haurà aquest any dos processos diferenciats. Així, tindran preferència els alumnes amb continuïtat d'escolarització; els que provenen de 4t d'ESO i PFI i, com a novetat, els dels centres de formació d'adults i de 1r de batxillerat.
La preinscripció per als cicles de grau mitjà per als alumnes de continuïtat serà del 12 al 18 d'abril i, per a la resta, del 9 al 15 de maig. Pel que fa als cicles de grau superior, la preinscripció serà del 26 de maig a l'1 de juny.
L'any passat, amb l'aplicació del criteri d'accés preferent per als alumnes de continuïtat, el 97,5% d'aquests estudiants van entrar als cicles que havien demanat en primera opció, davant del 65% de l'any anterior.
Amb aquests canvis en la preinscripció, el departament vol garantir la continuïtat educativa i lluitar contra l'abandonament escolar. Segons les últimes dades facilitades per Educació, un de cada quatre alumnes de cicles de grau mitjà no va acabar el primer curs (2021-22).
Més enllà de l'FP inicial i bàsica, el Govern ha presentat l'oferta integrada, que inclou tota la formació professional al llarg de la vida. Ho fa a través del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC) i del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya (CFCC). El Departament d'Empresa i Treball hi inverteix un total de 210 MEUR, un 30,7% més que l'any passat.
Així, hi ha 243.467 places de formació contínua (242.000 el curs anterior, quan s'havien duplicat) i 31.323 de certificats de professionalitat (23.568). En total, l'oferta de places d'FP per a l'ocupació creix un 3,4% fins a les 274.790.
El Govern i les organitzacions sindicals i patronals han firmat aquest dilluns l'acord per a la planificació de la formació professional per concertar-ne els criteris. El conseller d'Empresa, Roger Torrent, ha recalcat que l'FP està cridada a tenir un paper decidiu en la "transformació del model productiu".