L'Observatori del Campus, impulsat pel Col·legi de Metges de Girona, es va crear fa un any amb l'objectiu d'actuar com a 'lobby' de pressió per garantir que el projecte no s'atura i es materialitza.
El compromís de l'Observatori, a més, era passar comptes públicament cada 6 mesos i la d'aquest dijous ha estat la segona compareixença per avaluar la situació amb informació actualitzada i sol·licitada als Departaments de Salut i Universitats, els ajuntaments de Salt i Girona i la Universitat de Girona (UdG).
El president del Col·legi de Metges de Girona i del Consell de Col·legi de Metges de Catalunya, Josep Vilaplana, ha subratllat que, segons la informació dels ajuntaments, la cessió de terrenys serà una realitat a finals d'aquest any i principis de l'any vinent. "L'Ajuntament de Salt ha fet un esforç molt important amb tots els propietaris implicats i el de Girona també treballa amb els mateixos terminis", ha afirmat Vilaplana.
Com que la cessió de terrenys pot ser una realitat abans d'un any, l'Observatori reclama al Govern que avanci feina. Per això, proposen al Departament de Salut que avanci en els estudis previs amb el pressupost de 2 milions d'euros consignat als pressupostos de la Generalitat.
Segons ha exposat Vilaplana, aquest document podria servir com a "concurs d'idees" per aportar una visió "global": "Cada entitat està treballant en el seu àmbit però cal definir aspectes com els serveis, la mobilitat o la comunicació del Campus de Salut amb el parc hospitalari Martí i Julià".
La proposta és que es faci un projecte de funcionalitat del campus i que es defineixin aspectes globals com la unió del nou Trueta i el Santa Caterina i els espais comuns o la mobilitat.
Segons han explicat a la compareixença, seria un document bàsic per definir, per exemple, si cal una sala d'actes a cada edifici o si es pot evitar un "malbaratament de recursos" apostant per les sinèrgies. El mateix passaria, afegeixen, amb els possibles restaurants o cafeteries o la necessitat d'aules.
A més, l'Observatori també reclama al Govern que els pressupostos del 2024 incloguin ja una partida per adjudicar la redacció del projecte arquitectònic, sobretot tenint en compte que el procés d'elaboració dels plans funcionals avancen "a bon ritme" i han d'estar acabats "en pocs mesos".
Segons han exposat, la Universitat de Girona té previst enllestir el seu pla funcional a la tardor d'aquest any i inclou quatre àrees: l'àrea docent i de formació de la Facultat de Medicina i la Facultat d'Infermeria, amb espais docents dins el mateix Trueta; l'àrea de recerca de l'Idibgi i la universitat; una "antena" del Parc Científic i Tecnològic relacionat en l'àmbit de la salut i una àrea de biblioteca i centre d'habilitats.
Vilaplana ha afirmat que tenen "pressa" perquè la regió sanitària tingui l'hospital i el Campus de Salut "que es mereix".
Al capdavant de l'Observatori hi ha els doctors Ramon Brugada, cap del servei de cardiologia de l'hospital Trueta i de l'hospital Santa Caterina, membre del grup impulsor del pla funcional del nou Campus de Salut, investigador de l'Idibgi i catedràtic de Medicina de la UdG; Marga Nadal, directora de l'Idibgi; Antoni Codina, excap de servei de l'àrea de cirurgia del Trueta i de l'IAS; Wifred Ricart, investigador de la Fundació Institut d'Investigació Biomèdica de Girona; Rafel Reixach, vicerector de Campus Sostenible de la UdG i Josep Vilaplana.
Compta amb l'adhesió de la Universitat de Girona, la Cambra de Comerç de Girona, l'Idibgi i el Col·legi Oficial d'Infermeria de Girona.