En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una de les propostes que es va poder veure a la passada edició del Festival Z. / Foto: Júlia Guasch / Festival Z

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Entre el 6 i el 9 de juliol, Girona i Salt tornaran a convertir-se en epicentre de la creació jove en arts escèniques.

El Festival Z, que vol donar visibilitat a artistes de menys de 30 anys que treballin en el món de les arts en viu -i a les seves companyies- s'estendrà aquest 2023 a cinc espais dels dos municipis.

Es podran veure propostes a El Canal de Salt, el Municipal de Girona, el centre cívic de Sant Narcís, l'escola universitària ERAM i la Sala La Planeta. A més, l'últim dia del festival, el Z es traslladarà fins a la Casa Marès de Pujals de Cavallers, al Pla de l'Estany, on es farà l'excursió de tancament del certamen, en col·laboració amb el Festival Píndoles.

El Festival Z també es projecta "com una plataforma d'acompanyament i promoció de materials escènics produïts a Catalunya". L'objectiu, assegura l'organització, és "generar oportunitats de qualitat i negoci, ja que a més de la programació artística, el certamen acull cercles de debat i reflexió, a més d'activitats professionals centrades en l'actualitat de la creació escènica emergent".

Cada any, l'equip del Festival Z proposa un lema que intercali els seus valors amb l'actualitat i les necessitats del sector. El d'aquest 2023 l'han escollit els seguidors del certamen a través de les xarxes socials. A través d'una enquesta, el leit motiv triat ha estat 'Unicorns a la vista!', amb l'objectiu de "celebrar, reivindicar i visibilitzar la pluralitat i diversitat que existeix en el món de les arts escèniques, dialogant amb els públics de manera tant lúdica com compromesa", explica l'organització.

Més enllà de la programació escènica, el lema del Festival Z 2023 prendrà especial importància a les activitats professionals i als cercles de debat i reflexió. Per una banda, el col·lectiu L'Última Merda donarà el tret de sortida a les activitats professionals.

Després d'haver passat pel Festival Escena Poblenou i La Mostra d'Igualada, presentaran la seva darrera assemblea, 'El perreo (reflexiu) de les arts escèniques: Què representa que hem de fer?'. L'activitat vol plantejar de manera divertida i participativa preguntes relacionades amb la representació de la diversitat i la diferència a l'escena catalana, posant en dubte les realitats que sovint s'hi reflecteixen.

D'altra banda, els cercles de debat i reflexió posaran al centre la creació LGTBIQ+ i la presència (o no) de cossos no normatius a les escoles superiors d'art dramàtic de Catalunya. Aquests debats estaran moderats per la creadora i productora Laura Pujol. Aportant un to lúdic i irreverent, el director d'orquestra, musicòleg i tarotista Lluís Soler, activarà les reflexions a través de la lectura de les cartes del tarot.

El primer debat s'ha titulat 'Hi cabem? La diversitat a la formació superior en arts escèniques' i hi prendran part l'actor Quim Lisorgas, l'estudiant d'Arts Escèniques a l'ERAM Mercè Badia i l'artista multidisciplinar Andrea Pérez. El segon diàleg, sota el títol 'Creació i representació LGTBIQ+ a les arts escèniques catalanes' reunirà l'actriu i activista intersex Laura Vila Kremer, la professional del sector tècnic de les arts escèniques Manoly Rubio i el graduat en Arts Escèniques per l'ERAM Fran Puche.