El programa Exposicions Viatgeres de la Diputació de Girona corresponent als anys 2023 i 2024 ja té nous projectes artístics guanyadors.
Es tracta de "Phasmas", una proposta de l’artista d’origen argentí resident a Girona, Andrés Siri, i de "Tempo: moviment o pausa", de l’artista llagosterenca, també resident a Girona, Laura Bergillos.
Les dues propostes s’han emportat el favor del jurat, que les ha escollit d’entre les 14 presentades, dues més que la passada edició del programa.
El jurat estava format per Mònica Aymerich, tècnica d’exposicions de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona; Carme Clusellas, directora del Museu d’Art de Girona; Teresa Grandas, conservadora d’exposicions del MACBA; Montserrat Mallol, directora del Museu de la Garrotxa; Bernat Puigdollers, crític d’art i director d’art de la Fundació Vila Casas, i l’artista Pere Noguera.
En el cas de "Phasmas", el jurat l’ha escollit pel seu plantejament coherent i la bona articulació dels diferents tipus de materials. Ha valorat l’adaptació del projecte a les diferents seus del programa Exposicions Viatgeres, tant per a la sala d’inauguració com per a la resta de sales on farà la itinerància, i n’ha remarcat el nivell de qualitat i la presentació com un recopilatori de la trajectòria artística de l’autor els darrers anys, que possibilita donar a conèixer l’obra de Siri al territori.
Pel que fa a "Tempo: moviment o pausa", el jurat ha valorat la proposta pel seu alt grau de sensibilitat, pel seu plantejament i la disposició de les peces a l’espai, i per l’elecció i el treball dels materials i els jocs i textures d’aquests amb la llum, que acaben configurant uns entorns expositius íntims que afavoreixen experiències sensitives.
La primera de les dues exposicions s’inaugurarà aquest mes de setembre a la Casa de Cultura de Girona, i prendrà el relleu a un dels projectes seleccionats a la darrera convocatòria de les Exposicions Viatgeres, "La construcció d’un simulacre", d’Adrià Gamero, que encara es podrà veure aquest estiu a l’espai expositiu de La Casa de la Paraula, a Santa Coloma de Farners, i, ja a la tardor, al Museu de la Mediterrània, a Torroella de Montgrí. L’altre projecte que formava un tàndem amb Gamero és "Contra natura", de l’artista saltenc Manel Bayo, que també va recórrer diferents espais expositius de les comarques gironines els anys 2021 i 2022.
La proposta de Siri es basa en una de les múltiples formes de treballar les imatges i els seus continguts: la que indaga sobre la forma i la possibilitat de fer aparèixer la imatge. "Phasma", paraula grega que designa ‘forma’, ‘aparició’, ‘visió’, ‘fantasma’, i per tant ‘presagi’, és també una forma de crear suspens, una manera de pensar. Les imatges phasmes són borroses, no estan totalment definides, perquè provenen de les ombres. Per aquest motiu, la creació d’aquestes imatges consisteix a retenir l’instant revelat, allò que resta encara ocult. Dibuix, cianotípia, pintura, frottage, instal·lació i vídeo formen part d’aquest plantejament expositiu on les imatges amaguen i revelen significats ocults.
Bergillos ha presentat un projecte basat en el temps i el ritme, elements vitals que l’artista contempla un instant, una idea d’intersecció de ritmes que creen encreuaments, contemplats com si fossin paisatge. D’aquí parteix la seva obra, de l’estat de realitat que s’obté després de la pràctica contemplativa. Aquest és un projecte no finalitzat que recull totes aquelles peces que s’inclouen en aquesta observació de l’instant i la concepció espaciotemporal, que generen el seu propi panorama temporal: finit, infinit, present, contemplatiu, meditatiu i fugaç. Unes peces elaborades amb teles, teixits i fils que componen espais íntims i de recolliment, on l’espectador queda envaït per sensacions íntimes i personals.
El programa Exposicions Viatgeres és un dels projectes més ben consolidats del conjunt d’activitats que organitza la Diputació de Girona en matèria cultural. Es tracta d’un cicle d’exposicions itinerants que funciona des de l’any 2004. La iniciativa va néixer amb la voluntat d’oferir exposicions als pobles i ciutats de les comarques gironines perquè formin part de la seva programació cultural, sense que això els suposi cap cost econòmic.
La Diputació de Girona organitza les exposicions, es fa càrrec de les despeses d’edició dels catàlegs, de les presentacions, de la difusió, del transport i del muntatge. També elabora altres tipus de materials suplementaris a l’exposició, com és ara l’edició d’un audiovisual centrat en el treball, el llenguatge i l’estètica de l’artista, que forma part de l’exposició i ajuda l’espectador a entendre la mostra.