En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Algunes de les enginyeres gironines que han participat a l'enquesta. / Foto: EnginyersGi

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

En motiu del Dia Internacional de la Dona Enginyera (23 juny), el Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona (EnginyersGi) ha presentat un estudi per radiografiar el perfil de la dona a aquesta professió.

D'allà es desprèn que 4 de cada 10 enginyeres de la demarcació de Girona asseguren haver patit dificultats professionals pel simple fet de ser dona.

Des del col·legi demanen crear referents per tal d'incentivar la presència femenina en els estudis d'enginyeria. Recorden que aquestes feines sovint impliquen alts càrrecs i sous elevats, fet que ajudaria a reduir la bretxa salarial.

El col·legi assegura que només un 8,4% dels col·legiats a dia d'avui són dones, però entre els precol·legiats ja hi ha un 21,87% de les persones que són dones.

L'enquesta feta a totes les dones col·legiades i precol·legiades apunta que les enginyeres veuen vital augmentar la seva visibilitat per tal de convertir-se en referents i destruir alguns dels prejudicis que hi ha vigents en la professió.

Una de les enquestades assegura que calen accions per incentivar les noies perquè estudiïn carreres tècniques però també "cal explicar als nois que les noies tenen les mateixes capacitats i drets a accedir a certes professions".

En aquest sentit, l'estudi fet per EnginyersGi apunta que les noves generacions tindran un paper clau en la igualtat entre sexes. Per això demanen que a les escoles i instituts s'expliquin les sortides laborals que té el món de l'enginyeria perquè moltes vegades no es coneix prou.

A més, creuen que cal explicar que "no cal ser un geni per ser enginyer, senzillament t'ha d'agradar resoldre problemes", tal com detalla una enquestada.

El fet que l'enginyeria sigui un sector molt masculinitzat implica que quatre de cada deu enginyeres hagi patit discriminacions i dificultats a la feina pel fet de ser dones. En aquest sentit, algunes enquestades asseguren que es defineix les dones com a "guapes", mentre els homes són "màquines" i "llestos".

Això fa que les dones se sentin obligades a demostrar més que els homes que estan qualificades per la feina. A més, afirmen que quan el superior és un home els costa més tenir confiança per emprendre projectes importants.

En la pregunta sobre quins són els punts forts de les enginyeres, les dones enquestades han respost majoritàriament que destaquen per la perseverança i la constància, el fet de ser multitasca o la responsabilitat.

Alguns dels impediments que les enginyeres es troben en el dia a dia són problemes estructurals que van més enllà de la seva professió. Les dones creuen que la conciliació familiar és un dels motius pels quals hi ha menys dones en aquest sector professional.

Les enquestades creuen que hi ha moltes dones que opten per agafar feines menys exigents que els permeti dedicar més temps a la família, tot i que això vagi en perjudici d'un càrrec menor i, per tant, un salari inferior.