En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Roda de premsa de presentació de la memòria econòmica de Girona 2022. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les tres cambres de comerç gironines han presentat aquest dimarts la Memòria Econòmica de la demarcació. L'estudi se centra en les xifres del 2022 però també analitza les primeres dades del 2023.

En relació al context del 2022 i el primer semestre d'aquest any, l'estudi recull que l'economia ha hagut de fer front a "cinc xocs globals importants", com són l'afectació per la variant òmicron, els problemes que hi va haver en la cadena de subministraments, l'augment del preu de l'energia, la inflació i la pujada del cost del finançament. Aquests dues últimes afectacions, a més, persisteixen i no estan superades els primers sis mesos del 2023.

La directora d'anàlisi econòmica i directora de l'estudi, Carme Poveda, ha subratllat que, posant el focus en les comarques gironines, la memòria deixa "vuit titulars" de balanç econòmic del darrer any i mig. El primer és que l'economia gironina s'ha recuperat "amb més intensitat" el 2021 i el 2022, sobretot tenint en compte que va ser la demarcació més afectada per l'impacte de la pandèmia. El major creixement acumulat d'aquests dos anys, però, continuen sense recuperar els nivells precrisi.

Una altra de les conclusions de l'estudi és que l'ocupació ha assolit un màxim històric, tancat el 2022 un 5,2% per sobre del 2019. I, a més, Poveda ha remarcat que destaca la "diversificació" de l'economia gironina perquè els sectors que més ocupació han generat són la construcció, els serveis i la indústria. I en aquest darrer àmbit és on ha precisat que les comarques gironines han concentrat la meitat de l'ocupació industrial creada a Catalunya els darrers tres anys.

El creixement de les afiliacions a la indústria a la demarcació entre el 2019 i el 2022 és del 6,6%, mentre que al global del país és de l'1,5%. I en xifres absolutes, a Catalunya l'augment és de 7.306 treballadors més, dels quals 3.592 són a la demarcació. L'anàlisi de les afiliacions indiquen el pes de les indústries manufactureres i, també, del sector públic com activitats sanitàries i serveis socials o activitats científiques i tècniques. I, en relació a l'atur, s'ha reduït més a les comarques més turístiques (Alt i Baix Empordà sobretot).

També al 2022 hi ha hagut un "creixement rècord" de les exportacions i una recuperació "pràcticament total" del turisme. Poveda ha assenyalat que les dades del primer semestre de l'any apunten que, si es manté la dinàmica de Setmana Santa i l'inici de la temporada, el turisme podria tancar l'any superant "amb escreix" les xifres prepandèmia. També es podria tornar a assolir un rècord en afiliacions perquè de juny a juny la tendència és a l'alça.

A l'altra cara de la moneda, o no, hi ha que el nombre d'empreses encara no s'ha recuperat en relació a les que es van destruir arran de la pandèmia. Segons Poveda, pot semblar una xifra negativa però, valorant la generació d'ocupació, també deixa entreveure que les empreses que han sobreviscut són més fortes perquè contracten més treballadors.

Les perspectives, però, indiquen un "alentiment" de l'economia durant el segon semestre de l'any, deixant enrere la "bona evolució" dels primers sis mesos tant en turisme com en ocupació i el comportament de la inflació. Això serà, sobretot, com a conseqüència de l'impacte de l'augment dels tipus d'interès i la debilitat d'Europa, en "recessió tècnica". Tot i que auguren tancar el 2023 en verd, el creixement "anirà de més a menys" al llarg de l'any.

El president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega, el de la cambra de Palamós, Pol Fages, i el de la de Sant Feliu de Guíxols, Eduard Bosch, han subratllat que la memòria evidencia la fortalesa de la indústria i les exportacions, al costat del turisme a la demarcació. Per això, reiteren que una de les apostes estratègiques per al futur de les comarques gironines és tenir l'estació d'alta velocitat a l'aeroport en el mínim temps possible.

Les cambres estan immerses en el procés electoral. Tant Fàbrega com Fages han destacat que opten a la reelecció, no així Bosch que ha explicat que el càrrec li resulta incompatible amb les exigències professionals i farà un pas al costat.