Des de la passada mitjanit els accessos dels espais naturals de l'Albera, el cap de Creus i el Montgrí estan tancats a tothom per l'elevat risc d'incendi.
Aquest dimarts a primera hora els Agents Rurals i els ADF han anat a precintar els accessos dels espais amb cartells que recordaven que amb el nivell 3 del pla Alfa activat no està permès circular-hi ni en bicicleta ni a peu.
En total hi han col·locat més de 30 cartells, sobretot en camins petits, perquè la gent sàpiga que està prohibit el pas.
El cap de l'Àrea Regional dels Agents Rurals de Girona, Ignasi de Dalmases, ha recordat que el motiu del tancament és doble. Per una banda evitar que la presència humana sigui la detonant d'un incendi forestal en aquests espais naturals. Per l'altra, que en cas d'incendi els cossos d'emergència no hagin d'estar pendents de si hi ha gent o no passejant per aquests espais i es puguin concentrar en atacar les flames.
Per això de Dalmases ha demanat que "es deixi de fer qualsevol activitat que impliqui el mínim risc". Aquesta petició arriba després que el cos hagi detectat diverses imprudències en les últimes setmanes, com ara persones que han tirat burilles per la finestra del cotxe al marge. Un d'ells va ser precisament en el mateix lloc on fa dos anys es va originar l'incendi del Port de la Selva.
A més el cap de l'Àrea Regional també ha assegurat que sovint es troben amb persones que han fet fogueres en platges i cales, tot i que la normativa no ho permet.
Ignasi de Dalmases demana a la gent que "col·labori" i participi "activament" en la prevenció d'incendis. Per això assegura que el cos dels Agents Rurals destina molts esforços a explicar que les restriccions de pas no van "en contra dels drets de ningú". Un dels reptes és precisament explicar aquestes restriccions als turistes que hi ha a la demarcació de Girona.
Els Agents Rurals expliquen que hi ha molts casos de persones que arriben de països "on no tenen aquesta situació de risc d'incendi" i els costa entendre perquè les autoritats tanquen el pas a la gent d'espais naturals d'especial interès, com ara els parcs naturals.
De moment, Ignasi de Dalmases explica que conjuntament amb les ADF estan treballant molt la comunicació "per xarxes socials" i volen habilitar un codi QR a partir del qual la gent pugui veure el pla Alfa que hi ha en actiu. D'aquesta manera, la gent podrà veure si hi ha restriccions actives o no. ADF, personal dels parcs i dels ajuntaments també participen de forma activa en el tancament dels espais naturals i ajuden a conscienciar la població dels motius que han portat a aquestes restriccions.
El tancament d'aquests tres espais naturals a la demarcació de Girona arriba el dia en què l'onada de calor arriba al seu pic. A més, el Departament d'Acció Climàtica alerta que hi podria haver vents de components sud que podria agreujar la situació a l'Empordà, on després entrarà la tramuntana. A aquesta situació cal sumar-hi una humitat baixa, fet que afavoreix la propagació de les flames en cas d'incendi.
Les comarques amb més afectació són l'Alt Camp, l'Alt Empordà, l'Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Priorat, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta. Arreu de Catalunya hi ha 57 municipis amb el nivell 3 del pla Alfa activat de vuit comarques diferents. A banda del tancament del Montgrí, el cap de Creus i l'Albera, el Govern ha decretat el tancament de la serra del Montsant, el Garraf i Montmell-Marmellar.