En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Reunió dels consellers de Salut i Educació, Manel Balcells i Anna Simó. / Foto: Albert Segura (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Educació i Salut ampliaran a partir d'aquest mateix curs el programa Salut i Escola perquè cada centre de secundària del país disposi d'un referent d'infermeria i dins del programa "Salut i Escola".

El programa funciona des de l'any 2019, amb una sèrie d'eixos d'actuació que se centren en aspectes com la salut mental, la sexual o la prevenció del consum de susbtància addictiva.

També promou hàbits saludables o la prevenció de violències. De fet el curs passat el programa s'implantava en un 70% dels centres de secundària, amb 551 infermeres repartides en 771 instituts.

Al llarg d'aquell curs, es van obrir unes 18.000 consultes de 10.870 adolescents, de les quals un 65% es van poder resoldre des del mateix servei al centre. Aquestes solen ser de diferent tipologia depenent de l'entorn del centre i del mateix alumne, moltes de les quals estan relacionades amb dubtes o aspectes vinculats a identitat sexual, malestar emocional, la relació amb els companys i l'entorn, o malestar del dia a dia que no tenen eines per afrontar.

Ara, però, s'ampliarà el rang de centres per arribar a la totalitat d'instituts aquest mateix curs. "Disposar d'una persona referent en l'àmbit de salut ajudarà a identificar les necessitats que hi ha i optimitzar la coordinació entre els recursos del sistema educatiu i de salut", ha destacat la consellera d'Educació, Anna Simó, en la presentació del programa a l'Institut Numància de Santa Coloma de Gramenet.

El fet de disposar d'un referent d'aquesta tipologia permet als alumnes adreçar-se a ella, ja sigui de manera voluntària com a través d'algun membre de la comunitat educativa o la família. "Ho fa amb garanties de privacitat, sabem que és determinant per formar en hàbits saludables", afegeix Simó.

El programa suposa que les professionals d'infermeria es desplacin als centres educatius, dedicant unes 2,5 hores setmanals a cada institut i 4 en cas de zones de vulnerabilitat o en programes prioritaris. En les atencions, es fan visites individuals als alumnes a través de la consulta oberta, que es deriva a altres serveis en cas que sigui necessari.

L'objectiu és promoure l'adquisició d'hàbits saludables, acompanyant l'alumne i detectant situacions de risc per evitar que es cronifiquin o derivin en situacions de més gravetat.

"Molts cops no s'atreveixen a explicar situacions que viuen a un pediatra o a una infermera, com ara bulling, temes d'identitat sexual o alteracions que tenen, i aquí ho expliquen, decidim si s'ha de derivar i activar altres recursos, i fem un seguiment fins la seva resolució", explica l'infermera, Anna Marchal.

El programa no es queda aquí, i el Govern treballa perquè a partir del curs 2024-2025 es comenci a implementar també als centres de primària de tot el país. "Ho farem de manera progressiva en tres anys per tenir una infermera de referència a les escoles", ha apuntat el conseller de Salut, Manel Balcells. D'aquesta manera es donarà cobertura a tota la comunitat educativa.

El cost d'implantació del programa a la totalitat de centres de secundària és de 15 milions d'euros, mentre que a tota la primària serà d'uns 12 milions.