L'Índex de Preus al Consum (IPC) continua a l'alça. Després de remuntar un 0,2% al juliol, ara l'agost es tanca amb un increment calcat al del juny.
Segons recullen les dades que periòdicament fa públiques l'Institut Nacional d'Estadística (INE), a les comarques gironines els preus s'han apujat set dècimes durant el darrer mes (+0,7%).
A la demarcació de Girona, sobretot, al llarg de l'agost els preus o bé han anat a l'alça o bé s'han mantingut. Del conjunt de productes i serveis que fixen l'IPC, n'hi ha molt pocs que hagin anat a la baixa. I novament, la tendència la marquen dos dels principals grups: per una banda, els aliments; i per l'altra, la llum, el gas i els carburants.
Pel que fa al menjar, durant el darrer mes els aliments s'han encarit un 0,4%. És un augment que ha estat sostingut durant l'estiu (al juliol, l'alça va ser també del 0,4%; i al juny, del 0,5%).
La inflació continua fent-se palesa al cistell del dia a dia, perquè ara mateix, omplir la nevera costa un 9,6% més que fa un any. Sí que s'ha de fer notar, però, que tot i l'encariment, aquest és el primer cop en molts mesos que la xifra baixa per sota dels dos dígits (perquè fins ara, els augments superaven el 10%).
En paral·lel, l'increment dels carburants també es deixa notar. Sobretot, en els preus del transport i del lloguer de vehicles, que durant l'agost s'han encarit un 2,9% i un 3,8% respectivament. De totes maneres, però, l'alça dels combustibles encara no trastoca la mitjana del paquet on s'hi inclouen els carburants (i que també agrupa la llum i el gas).
Durant l'agost, els seus preus han baixat un tímid 0,3%. En comparació amb ara fa un any, són un 33,5% més barats. S'ha de tenir en compte, però, que els increments de l'electricitat i el repunt dels combustibles van traduir-se en un augment del 0,5% i de l'1,3% els mesos de juny i juliol.
En paral·lel, també perquè s'està al pic de la temporada turística, aquest agost també han anat a l'alça els preus dels paquets turístics (+3,5%) o el dels hotels i restaurants (+0,5%). Altres productes i serveis que s'han apujat han estat els articles de cura personal (+1,5%), l'oci i la cultura (+0,6%) o els lloguers (+0,1%). De fet, a les comarques gironines, arrendar un pis ara costa un 4,3% més que fa un any.
Segons recull l'estadística de l'INE, dins els grups que s'han mantingut invariables hi ha el vestit i el calçat, l'ensenyament o les comunicacions. I a l'altra banda de la balança, és a dir, dins aquells productes que han baixat de preu, s'hi troben els llibres i articles de papereria (-0,7%), les begudes no alcohòliques (-0,7%), el tèxtil per a la llar (-0,4%) i els articles de jardineria (-0,3%).
A l'hora de decantar la balança, els encariments pesen més. I això fa que l'IPC interanual torni a enfilar-se més amunt del 2%. Després de tancar el juny a l'1,4%, i d'augmentar lleugerament fins a l'1,5% al juliol, ara aquest índex tanca l'agost al 2,3%.
Continua fent-se palesa la inflació, perquè tots aquests increments s'acumulen als rècords històrics que s'havien assolit -les dades de l'INE es remunten fins al gener del 1993- en què l'IPC interanual havia arribat a catapultar-se més amunt de l'11%.