En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Els integrants de diverses entitats que donen suport al contenciós, amb els cartells de la campanya 'D'on no n'hi ha, no en raja'. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El focus del litigi és el conveni que l'Ajuntament de Girona va signar amb el Consorci de la Costa Brava (CBB) per a la gestió i l'ús de la planta de tractament d'aigua potable (ETAP) de Montfullà.

L'acord es va rubricar a l'abril, quan encara hi havia l'anterior equip de govern, i es va ratificar a l'agost; és a dir, quan el tripartit Guanyem-JxCat-ERC començava a caminar.

La plataforma Aigua és Vida critica que el conveni permet que s'extreguin 1.380 litres per segon del Ter (dels quals 720 es poden enviar a la Costa Brava, i la resta a la ciutat). És el que fixava una concessió de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) vigent des del 2012, però l'entitat critica que ara s'hagi mantingut aquesta quantitat en plena sequera i, a més, subratlla que això "incompleix" la Llei del Ter del 1958 (que fixava un màxim de 1.000 l/s de concessió als municipis de la conca del Ter).

L'entitat diu que el conveni d'aquest 2023 "no resol les irregularitats" que ja hi havia i, a més, critica que s'hagi tirat endavant "sense garantir la transparència" a l'hora de publicar els documents de l'acord. Per això, Aigua és Vida ha decidit portar l'afer als jutjats i interposar un contenciós administratiu contra l'acord entre l'Ajuntament i el CCB.

El recurs es va interposar al setembre, i al darrere també hi ha altres entitats que li donen suport. Entre aquestes, SOS Costa Brava, els regants de la Sèquia Monar, Enginyeria sense Fronteres, el Grup de Defensa del Ter, Ecologistes en Acció o els Naturalistes de Girona.

El portaveu d'Aigua és Vida admet que el procés serà llarg, però d'entrada ja subratlla que el jutjat ha demanat documentació a l'Ajuntament. Pau Masramón critica que el conveni incrementa "l'estrès hídric del Ter" i recorda que, actualment, el riu té fins a un 45% menys de cabal que fa 60 anys. "Mentre el riu s'aprima, l'administració dona més drets d'aigua", afirma el portaveu.

A més, Masramón també subratlla que el conveni suposa "una contradicció flagrant" amb les mesures per fomentar l'estalvi d'aigua en plena sequera. "Mentre que amb la mà dreta l'administració sanciona els ajuntaments que no compleixen, amb la mà esquerra augmenta els drets d'aigua", afirma.

"Sabem que trigarem a tenir la sentència del contenciós, i que el procés serà lent, però també pensem que valdrà la pena", diu el portaveu d'Aigua és Vida. D'entrada, perquè els permetrà tenir accés a una informació -la del conveni- que "ara per ara", assegura, no disposen.

La portaveu de SOS Costa Brava, Eugènia Pascual, critica que el conveni "obre les portes" al creixement urbanístic al litoral, i "fa perillar tota la feina" que ha fet l'entitat (en referència a què han aconseguit "aturar" 15.000 habitatges). Segons Pascual, l'augment de cabals cap a la Costa Brava "afavorirà" que hi hagi ajuntaments que modifiquin els seus POUM per créixer més. "Per tant, tots aquests habitatges que hem aconseguit aturar quedarien en no-res", afirma.

Per la seva banda, el president de la comunitat de regants de la sèquia Monar, Miquel Casals, critica que el cabal que es derivi cap a la Costa Brava "deixarà sense aigua" la sèquia, "una de les més antigues del país". "Hi ha usuaris professionals que viuen del cultiu de la terra, i moltes famílies que ho fan per a la seva subsistència; sense aigua, res d'això és possible", critica.

Per últim, la portaveu d'Enginyeria sense Fronteres i membre d'Aigua és Vida, Laura Vidal, critica que el conveni entre Girona i el CCB "és un cas més de mala gestió de l'aigua que prioritza els interessos econòmics per davant dels socials i ambientals". Vidal reclama que es prioritzi complir amb el cabal ecològic del riu Ter "abans que dedicar-lo a altres usos" i recorda que, precisament, cada vegada els episodis de sequera seran més recurrents.

Per reforçar la defensa del Ter, Aigua és Vida ha editat un cartell específic en el marc de la campanya 'D'on no n'hi ha, no en raja', engegada aquest setembre a Amposta. El text vol denunciar "el baix cabal del Ter i l'ús especulatiu que es vol fer de l'aigua" enviant-la cap a la Costa Brava.

Tot i que l'Ajuntament de Girona, de moment, ha preferit no entrar a valorar el contenciós, el regidor d'Acció Climàtica, Sergi Cot, sí que ha fet declaracions sobre l'afer a TV3. Cot ha explicat que el nou equip de govern es va trobar el conveni fet i ha dit que estaran "amatents" a l'evolució del contenciós.

"Estem totalment a favor que entitats com Aigua és Vida i d'altres d'ambientals s'organitzin i presentin aquest contenciós, perquè fan una gran tasca de pressió a les institucions i a la política en general", ha afirmat. I aquí, Sergi Cot ha recordat que una de les reivindicacions "històriques" d'Aigua és Vida és reclamar que es garanteixi el cabal ecològic del Ter. Per al regidor, és una demanda "que té tota la raó del món".

Sergi Cot ha explicat que l'equip de govern va ratificar el conveni perquè va "venir donat" i per "regularitzar" la gestió i l'ús de la planta de Montfullà "a nivell jurídic i tècnic". El regidor d'Acció Climàtica, però, sí que ha avançat a TV3 que han demanat informes als serveis jurídics de l'Ajuntament "per veure si es van fer les coses com tocaven" i acabar de rebre tota la informació que fa referència al conveni.

"Intentarem regularitzar-ho al màxim i que sigui al màxim de transparent possible", ha dit Cot en referència al conveni. El regidor també ha subratllat que, per part de l'equip de govern, assumeixen "el repte" de millorar les lleres del Ter i de l'Onyar, i que "amb la gestió de l'aigua, farem la màxima força possible per poder-la millorar".