A Girona, després de 6 anys, l'últim recompte de persones sense llar que dormien al carrer es va fer al mes de maig de l'any passat. Se'n van comptabilitzar un total de 86.
La xifra uposava 26 persones més en relació amb el darrer recompte. La majoria d'ells eren homes i més de la meitat, estrangers.
Ara, des de l'associació Traçant Camins calculen que aquesta xifra ja supera el centenar. "Amb tota la pena del món, hem de dir que el número de sensesostre augmenta; i que ara s'acosta l'hivern", diu la presidenta de l'associació, Teresa Castanys.
Els voluntaris que formen part de l'entitat ho veuen cada tarda, quan atenen part del col·lectiu a La Sopa (on els donen menjar, els permeten rentar-se i carregar els mòbils, entre d'altres).
La presidenta de l'associació explica que, a més dels qui dormen al ras, en portals o caixers, també n'hi ha que es veuen abocats a passar la nit al cotxe o en naus abandonades, perquè no tenen on anar. Castanys, a més, també concreta que creix el nombre de joves estrangers que pateixen sensellarisme.
"No és culpa de ningú, però al mateix temps també és culpa de tots", diu la presidenta de Traçant Camins, en referència a ciutadania i administracions. "Es deu a un cúmul de circumstàncies, perquè La Sopa està desbordada i també és veritat que la manca d'habitatge ha comportat que gent que rep ajudes i que abans es podia pagar una habitació, ara no poden fer-ho", concreta Castanys.
Per visibilitzar la situació que pateixen els sensesostre, l'Ajuntament de Girona, Càritas Diocesana i Traçant Camins han engegat una nova edició de la Campanya de les Persones Sense Llar. Inclou una desena d'activitats, i aquest dilluns ja se n'ha inaugurat la primera: una exposició de plafons amb fotografies, repartida arreu del pont de Pedra, que vol conscienciar la ciutadania sobre la realitat que viu el col·lectiu.
La presidenta de Càritas, Dolors Puigdevall, explica que l'eix sobre el qual pivota la campanya aquest 2023 és "la desconnexió" amb la societat que pateixen els sensesostre.
"Les persones que viuen al carrer són les que ho han perdut tot; arriben aquí perquè les mesures de prevenció no han estat eficaces, queden desconnectades i en aquestes circumstàncies, és difícil tornar a remuntar", concreta Puigdevall.
"Per això, la campanya vol que, a nivell personal, es tingui una mirada diferent cap a aquestes persones", diu la directora de Càritas, al mateix temps que també vol interpel·lar les administracions per "trobar solucions".
L'alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha assegurat que la lluita per eradicar el sensellarisme "ens necessita a totes i a tots" i que les administracions no poden "donar l'esquena a la problemàtica". "Som la xarxa que necessiten aquestes persones per sortir d'aquestes situacions complicades; per això, hem de posar totes les facilitats possibles perquè tinguin una nova oportunitat de portar una vida amb pa, sostre i treball", assegura l'alcalde.
I aquí, Salellas ja ha avançat que l'Ajuntament de Girona treballa amb la Diputació i la Generalitat per incrementar els recursos i serveis destinats a les persones que es veuen abocades a dormir al carrer. "És un tema que, de manera reiterada, traiem a totes les reunions que hi mantenim", diu en referència a les altres dues administracions.
"Estem treballant perquè durant el 2024 hi pugui haver notícies esperançadores per aconseguir que, en els propers anys, els recursos destinats a les persones sense llar s'incrementin considerablement a la demarcació", ha afirmat l'alcalde de Girona.
La regidora d'Igualtat i Justícia Social, Amy Sabaly, ha explicat que, des del primer moment, el nou equip de govern treballa per poder oferir als sensesostre "totes les facilitats perquè se'n puguin sortir i tenir una vida digna". I aquí, ha concretat que el consistori treballa perquè algun altre municipi de la demarcació obrir un centre de baixa exigència, que "ajudi també a descongestionar" La Sopa (perquè actualment acull usuaris d'arreu del territori).
La campanya per visibilitzar la situació dels sense llar, aquest 2023, porta per lema 'Comparteix la teva xarxa'. El dia central serà aquest dijous 23. Al matí, es farà una conferència sobre el gènere en el sensellarisme a la facultat d'Educació i Psicologia de la Universitat de Girona. A la tarda, hi haurà una tertúlia al Centre Cultural la Mercè, on diferents persones sensesostre explicaran la situació que viuen dia a dia. I al vespre, es farà una intervenció artística i es llegirà un manifest davant la Delegació del Govern a Girona.
A més de l'exposició al pont de Pedra, també es penjarà una pancarta a l'esplanada de La Copa amb el lema 'No deixis que es quedin fora de cobertura'. I finalment, dimecres a la tarda, s'ha previst una xocolatada a La Sopa.