El Departament de Salut desplegarà al llarg del 2024 un nou model d'atenció pediàtrica basat en 79 equips territorials (ETAP).
Aquests equips, amb una direcció pròpia, estaran formats per entre 8 i 15 pediatres i 8 i 15 infermeres pediàtriques, a més d'altres especialistes en atenció als infants i adolescents. S'ubicaran dins dels centres d'atenció primària (CAP) o en altres espais i els desplaçaments per arribar-hi no han de superar els 30 minuts amb mitjans de transport habitual, ha dit la responsable d'Atenció Pediàtrica de Salut, Gemma Ricós, en la presentació del nou model, aquest dilluns.
En una roda de premsa aquest dilluns, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha afirmat que el model que desplegaran en els propers 12 mesos és “absolutament necessari” per “garantir la qualitat” en l'atenció pediàtrica a Catalunya.
Balcells ha reconegut que avui dia “no hi ha una equitat a tot el territori” en l’atenció pediàtrica i també ha constatat “cert desconfort” per la falta de pediatres, unes deficiències del sistema sanitari que el nou model vol reduir.
La responsable d'Atenció Pediàtrica de la Direcció d'Atenció Primària i Comunitària del departament, Gemma Ricós, ha indicat que el nombre de professionals que formaran els equips territorials d’atenció pediàtrica (ETAP) serà idealment d’entre 8 i 15 pediatres i 8 i 15 infermeres pediàtriques, no necessàriament amb la mateixa proporció de pediatres que d’infermeres.
En qualsevol cas, ha assegurat que “tots els infants i adolescents tindran un pediatre i una infermera pediàtrica de referència”. Per determinar el nombre de professionals, també es tindran en compte les característiques de cada territori, d’acord amb criteris de dispersió geogràfica o de vulnerabilitat socioeconòmica, entre altres.
També formaran part dels ETAP altres professionals, com treballadors socials sanitaris, odontòlegs, auxiliars de cures infermeres (TCAI) i administratius sanitaris. La conselleria puntualitza que, si la situació ho requereix, metges de família i infermeres amb expertesa en pediatria podran formar part dels equips, d’acord amb el marc normatiu i competencial.
Cada equip tindrà assignat entre 5.000 i 25.000 infants i joves. Aquesta població assignada ha de compartir els mateixos fluxos de derivació a serveis com urgències, consultes externes o salut mental.
Els professionals d’un equip s’ubicaran en un mateix centre, que podrà ser en un espai d’un CAP o bé en un altre equipament. En qualsevol cas, ha de quedar garantit que el temps de desplaçament per arribar-hi des de qualsevol punt de l’àrea de referència sigui d’un màxim de 30 minuts. És a dir, el model es desplegarà en isocrones que no superin els 30 minuts, tenint en compte les característiques del territori.
Els professionals que formaran part de l’ETAP estaran vinculats a diverses àrees bàsiques de salut (ABS) –idealment de 4 a 7– i s’organitzaran per treballar formant un únic equip, amb una direcció pròpia i un pressupost específic, tot i que el desplegament del model no va acompanyat d’una partida extraordinària, sinó que els recursos provindran de segregar-los d'altres assignacions, ha dit el conseller.
Per complementar el nou model d’atenció pediàtrica en els casos d’urgències, el 061 Salut Respon incorporarà a partir del juny un servei especialitzat. Actualment, ja hi ha un pediatre intensivista per a infants greus o crítics atesos inicialment a la consulta de pediatria de l’atenció primària, que dona suport telemàtic als professionals i els assessora des de la Taula d’especialistes de la central de coordinació sanitària del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).
A partir del juny de l’any que ve, el 061 s’ampliarà amb la figura del pediatre especialista en atenció primària i urgències per a pacients que no són greus ni crítics amb atenció no presencial. L’objectiu d’aquesta mesura és resoldre el problema o dubte de salut de l’infant o adolescent per evitar desplaçaments que no siguin necessaris o bé guiar les famílies en els següents passos que han de fer, si cal acudir a un centre sanitari. El SEM rep cada dia prop de 500 consultes pediàtriques, segons dades del 2022.
Balcells ha insistit que el model és “molt complet” i “garantista pel que fa a la qualitat i l’equitat, sense menysprear la proximitat”. El titular de Salut i ha demanat que aquelles entitats que han expressat crítiques o reticències “se’l llegeixin bé” i esperin que es desplegui en els propers mesos. “Aquests canvis són per millorar l'atenció. Tots els pares, mares i avis volen que els infants estiguin ben atesos, no que estiguin atesos i prou”, ha reblat.
En aquest sentit, la presidenta de l’Associació Catalana d’Infermeria Pediàtrica (ACIP), Susanna Campo, ha instat les famílies a veure la proposta “com un guany i no com una pèrdua”. “Tenint em compte que en alguns territoris manca algun pediatre o professional, en estar tots junts i agregats, la població potser farà cinc minuts més però tindrà pediatre en tots els torns. Això és qualitat”, ha recalcat.
El nou model ha estat treballat amb les societats científiques d'aquest àmbit i altres agents.