En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

L'entrada de l'Auditori de Girona. / Foto d'arxiu

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Pocs dies abans de començar la nova temporada, l'Auditori de Girona fa balanç del 2023 amb una valoració "molt positiva" dels diversos projectes de l'equipament i de la programació artística.

L'Auditori ha tancat l'any amb 44.370 espectadors, una xifra que suposa un increment del 9% en relació al 2022. L'ocupació mitjana dels concerts de pagament ha estat del 80%.

De gener a gener, l'Auditori ha ofert un total de 94 concerts que han comptat amb 34.000 espectadors, iniciatives com Auditori Obert amb els 'Concerts per a escoles' han rebut 4.224 infants i el cicle 'Notes al parc' coproduït amb la Marfà ha tingut 3.045 espectadors.

El cicle 'Música en Viu' fruit de l'acord de cooperació amb 'El Corte Inglés' ha sumat 500 espectadors i la cantata 'Tots Junts a Cantar', organitzada amb l'Escola Municipal de Música, ha arribat a un públic de 2.600.

La xifra total, 44.370 persones espectadores, fa referència a la programació organitzada directament des de l'Auditori de Girona i no s'hi sumen els assistents a concerts organitzats per promotors externs i altres activitats culturals que es desenvolupen a l'equipament.

"Any rere any, l'Auditori agafa protagonisme a la ciutat i ja és un equipament referent per acostar la cultura a tots els gironins i gironines", ha afirmat el tinent d'alcaldia i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona i president del Comitè Executiu de la Fundació Auditori Palau de Congressos, Quim Ayats.

Una de les joies de la corona de l'Auditori és la programació de clàssic. Al llarg del 2023, ha comptat amb grans noms i propostes de prestigi i trajectòria com el director Jordi Savall, amb el Requiem de Mozart; la Mahler Chamber Orchestra & Pablo Heras – Casado; l'únic concert a Catalunya de Jean-Guihen Queyras amb Les suites per a violoncel de Bach, o l'estrena absoluta del Quartet de corda de Benet Casablancas a càrrec del Quartuor Diotima i per encàrrec de l'Auditori de Girona.

En l'àmbit de les músiques modernes i els nous formats, han destacat propostes com el concert en exclusiva a Catalunya del canadenc Rufus Wainwright, i les presentacions de treballs discogràfics de Carles Viarnès, Clara Peya, Rodrigo Cuevas i La Ludwig Band, entre d'altres.

Enguany, a més, en el marc de l'Auditori Obert, han engegat el cicle #Descoberta, una iniciativa que aposta per concerts de proximitat, risc i qualitat artística sobre l'Escenari Montsalvatge. Alguns dels noms d'aquesta primera edició han estat Alba Careta, el duet de veu i violoncel XY i Verde Prato, que han presentat els seus nous projectes a la ciutat de Girona.

D'altra banda, amb la voluntat d'acostar-se a noves realitats, l'Auditori de Girona ha seguit explorant la relació de la música amb altres disciplines, mitjançant la figura de l'Artista convidat. Aquesta edició passada, ha estat la coreògrafa, ballarina i generadora d'estímuls Sol Picó, que ha ofert tres espectacles de diferents temàtiques i formats, en què el públic ha pogut descobrir els seus diferents registres escènics.

El 2023 ha estat un any clau per al projecte Auditori Obert. Aquest programa social i educatiu ha implementat noves iniciatives amb l'objectiu de vetllar per a l'accessibilitat en l'àmbit de la cultura, com ara el sistema de comunicació per a persones amb discapacitat auditiva; l'Espai Calma, per a usuaris i usuàries que necessitin un espai de tranquil·litat i recolliment durant els concerts; la cantata Cantagran per a majors de 60 anys; el Servei de Cangur en diversos concerts, i Un matí d'orquestra, unes sessions dirigides a col·lectius en situació de risc d'exclusió social.

Aquest diumenge 14 de gener, l'Auditori de Girona inaugurarà la nova temporada amb el recital líric del prestigiós tenor Javier Camarena, i la presentació de Signes, la primera de les intervencions de l'artista convidat del 2024, Playmodes.