La planta d'incineració de residus municipals de Campdorà, en funcionament des del 1984, experimentarà una transformació substancial.
S'adaptarà la instal·lació per convertir-la en una planta de valorització energètica que s'ajusti als estàndards ambientals i d'eficiència més actuals.
Actualment hi ha en marxa les obres d'ampliació i modernització del complex, que suposen una inversió de 41.456.629,03 euros, assumida al 100% per l'Agència de Residus de Catalunya (ARC).
El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, i el director de l'ARC, Isaac Peraire, han visitat aquest dijous les obres i han remarcat que aquesta modernització del complex és "fonamental" per aconseguir objectius clau en la gestió sostenible de residus a Catalunya, apostant per la transició cap a pràctiques més ecològiques i eficients.
La finalització de les obres està prevista per a finals d’aquest any, amb la previsió de posar en marxa la planta renovada cap al març de 2025, després del període de proves, i donarà servei a unes 200.000 persones.
Els treballs representaran un avenç en la renovació de la planta, aplicant les Millors Tècniques Disponibles per assegurar una operació més eficient i respectuosa amb el medi ambient.
Aquesta millora en l'eficiència energètica contribuirà a reduir l'empremta de carboni de l'activitat de valorització energètica. Com a part de la visió a llarg termini, la tercera fase d'aquest projecte inclourà la incorporació de processos disruptius relacionats amb la captura de CO2 i la producció d'hidrogen verd.
Durant la visita de les obres, el conseller ha explicat que aquest 2024 quedarà concretat el nou projecte de planta de tractament mecànic-biològic prèvia que s'ubicarà a la zona del complex i que suposarà una inversió de l'ordre de 55 milions d'euros. Tindrà una capacitat de tractament de 20.000 tones anuals de fracció orgànica i de 55.000 tones de fracció resta, i es calcula que el 2027 ja estarà operativa.
La normativa de la Unió Europea estableix que la fracció resta, el rebuig, ha de rebre un tractament previ abans de ser destinada a dipòsit controlat o incineració. L'any 2022, a Catalunya es va tractar prèviament el 71,1 % de la fracció resta generada, un 4% més respecte l'any anterior. Aquest increment es va deure a l'entrada en funcionament de noves plantes tractament mecànic-biològic finançades per l'ARC, com la de Montoliu de Lleida, que dona servei a la comarca del Segrià i especialment a la fracció resta dels residus municipals de la ciutat de Lleida.
També aquest dijous Acció Climàtica ha concretat l'ajut de 100.000 euros al Consell Comarcal del Gironès per impulsar la construcció de tres instal·lacions de compostatge de quilòmetre zero. És a dir, plantes petites, descentralitzades, per tractar la fracció orgànica recollida en els municipis porta a porta.
El projecte de porta a porta a la comarca del Gironès, subvencionat per l'ARC i que ha suposat la implantació d'aquest model en una part dels municipis, ha motivat que la comarca tingui el millor índex de recollida selectiva de la vegueria de Girona, un 53,53%. La mitjana de percentatge de recollida selectiva de Catalunya al 2022 va ser del 45,33%.