L'Ajuntament de Girona vol modernitzar Fira de Girona per adaptar-la a les necessitats actuals de la ciutat.
"Les voluntats polítiques són línies en els pressupostos", considera la vicealcaldessa i primera tinenta d'Alcaldia de Promoció Econòmica, Gemma Geis, que recorda que els d'aquest 2024 inclouen una partida de 60.000€, com a primera pedra dels 400.000€ que costarà la primera fase del projecte de remodelació del palau firal.
Tot i ser una xifra molt minsa, l'equip de govern local espera "poder ampliar-la a finals d'any".
Aquesta primera intervenció permetrà "connectar la llotja amb la resta de l'edifici, així com obrir-se més a l'espai verd de la Devesa, millorant tots els tancaments de l'equipament per fer-lo més accessible". De fet, el 2018 ja es va fer una primera inversió per reformar-lo en aquesta línia, que va permetre construir una nova façana de vidre i obrir-lo cap al parc, substituint la paret de rajols que hi havia originàriament.
L'edifici de la Fira de Girona es va construir el 1984. Per això, el consistori té l'objectiu d'anar "modernitzant l'equipament i fer un replantejament urbanístic", que s'adapti a la realitat actual. Un dels reptes és que l'edifici "cooperi amb l'Auditori de Girona", un equipament molt més modern i que aviat cobrirà el sostre amb plaques solars. "Fira de Girona ha de seguir aquest mateix camí i amb el Patronat hi ha entesa", remarca Geis.
De fet, a banda d'aquesta primera actuació per obrir el palau firal i connectar-lo amb la ciutat, està previst fer-hi millores en termes de sostenibilitat i també de digitalització de l'espai. A més, es millorarà l'acústica de l'equipament a partir d'un "projecte d'un equip d'arquitectes", que el consistori ja té sobre la taula. "Fa falta actualitzar Fira de Girona", insisteix la vicealcaldessa de Girona, que no precisa quan començaran les obres, però diu que es repartiran en "tres fases".
El projecte d'actualització de l'equipament costarà al voltant d'un total de dos milions d'euros, que serviran per completar totes les obres de millora. "La voluntat de la Generalitat, la Diputació de Girona, el Patronat de la Fira de Girona i totes les administracions implicades és la de fer aquest primer pas cap a l'adaptació de l'espai, en termes de sostenibilitat i digitalització", diu Geis, que espera poder "treballar tots en la mateixa línia" per tirar endavant el projecte.
Amb el canvi, el consistori preveu donar "nous usos" a l'equipament, com el concert d'Antònia Font, que ja s'hi va fer l'estiu passat i que Geis assegura que "va funcionar molt bé". Des de l'Ajuntament també es considera que es necessiten "espais de mitjà i petit format, perquè les empreses els puguin llogar"; una necessitat que podria cobrir la Fira un cop remodelada i que també s'ha provat.
De fet, enguany el festival Strenes ja ha anunciat que hi farà alguns concerts més. A més, també es destina a usos com el Fòrum Gastronòmic o la Fira de Mostres, que s'hi celebren anualment.