Les polítiques municipals per prevenir la generació de residus i avançar cap a la descarbonització total seran el fil conductor del 6è #wasteinprogress 2024 de Girona.
El Fòrum de Gestió de Residus Municipals també reunirà una vintena d'expositors del 16 al 18 d'abril al Palau de Fires.
La directora de Fira de Girona, Coralí Cunyat, ha subratllat que aquest 2024 s'ha volgut fer "un pas endavant" i que, per això, en comptes de centrar-se en la gestió dels residus, la voluntat ha estat "posar el focus en la prevenció", cosa que també ha comportat "una tasca de recerca més intensa" a l'hora de buscar exemples d'altres països.
A partir d'aquest eix, cadascuna de les tres jornades se centrarà en un tema principal. Així, el dia 16 s'abordarà la reutilització; l'endemà, la gestió dels envasos i, finalment, el darrer dia del congrés es focalitzarà en la planificació d'estratègies de prevenció.
El dimarts es parlarà, entre d'altres, sobre el marc legal existent en matèria de reutilització, els residus tèxtils o els nous Sistemes Col·lectius de Responsabilitat Ampliada del Productor de residus (SCRAP). Entre els ponents que passaran pel fòrum, Cunyat ha destacat la sueca Anna Bergstrom, que explicarà el model d'èxit del projecte Retuna.
"És el primer centre comercial del món, propietat municipal, que ven exclusivament productes reciclats i reutilitzats", ha subratllat la directora de Fira de Girona. A més, aquest primer dia del fòrum també es podrà escoltar l'austríac Markus Piringer, que parlarà sobre el bonus de reparació que des de fa temps està implantat a Viena, mitjançant el qual la ciutadania rep diners per reciclar i reparar productes (com ara electrodomèstics).
L'endemà, la jornada abordarà els nous reptes en la gestió dels envasos, els nous Sistemes de Responsabilitat Ampliada del Productor (SRAP) i els Sistemes de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) entre d'altres. Aquí, Cunyat ha subratllat les ponències de Joe Papineschi, que compararà un sistema de 'packaging' reutilitzable i el compararà amb aquells d'un sol ús, o la conferència de l'estoniana Liina Kanarbik, que explicarà l'estratègia de reducció d'envasos en esdeveniments públics que es duu a terme a Tallin.
Per últim, el darrer dia del #wasteinprogress centrarà l'atenció en la planificació i les estratègies municipals per prevenir la generació de residus. Aquí, la francesa Justine Laurent compartirà quin és el pla que aplicarà París durant els Jocs Olímpics i l'anglès Anthony Bunchan, al seu torn, presentarà el programa ReLondon (centrat en iniciatives per reduir el malbaratament alimentari a Londres).
Com a novetat, Coralí Cunyat ha explicat que aquest sisè #wasteinprogress vincularà "l'administració pública amb les iniciatives privades". Es farà a través de taules de debat sobre els reptes i les oportunitats per impulsar models de negoci basats en l'economia circular. Hi participaran l'Agència Catalana de Residus (ARC) i empreses i iniciatives com Wallapop, el restaurant Semproniana, el Festival Cruïlla o Simplr.
La directora de Fira de Girona ha definit el congrés com un esdeveniment "cada vegada més consolidat". Sobretot, tenint en compte que la gestió dels residus i la seva prevenció estan cada cop més a l'ordre del dia arran de " la conscienciació ambiental creixent, les polítiques públiques, la legislació i la cada vegada més notòria emergència climàtica".
El director de l'ARC, Isaac Peraire, ha subratllat que la prevenció està precisament "al capdamunt de la jerarquia" a l'hora de parlar de residus, perquè "el millor residu és el que no es genera". Peraire ha afirmat que, precisament, el #wasteinprogress contribueix a fer "aquests canvis necessaris" i ha anunciat que, en el marc del fòrum, s'inaugurarà una botiga pop up itinerant de moda reciclada que es veurà en diferents certàmens arreu de Catalunya. El primer, el congrés de Girona.
L'alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha posat en relleu que el #wasteinprogress "encaixa a la perfecció dins el compromís de Girona Ciutat Circular" que s'ha presentat aquesta setmana. L'alcalde ha afirmat que el fòrum "s'ha convertit en un referent internacional" i que contribueix a fer que la ciutat "lideri el canvi i la transformació que ha d'impulsar el país" en la gestió dels residus.
Per últim, la vicealcaldessa Gemma Geis ha destacat que el certamen suposa "una aposta pel talent i la innovació" i que és "un espai clau per a la transferència de coneixement". Geis també ha afirmat que el #wasteinprogress és "un actiu important per a la ciutat" perquè "contribueix a crear llocs de treball i diversificar el teixit econòmic local".
L'any passat, el fòrum va centrar-se en la implantació de nous models de contenidors intel·ligents. La del 2023 a ser la primera edició en què el #wasteinprogress va dividir-se en tres jornades de matí i tarda. El fòrum va rebre 1.700 visitants.