En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un pescador amb un dels cubells que fan servir per retirar deixalles del mar. / Foto: confraries de Girona

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Un total de 163 embarcacions de nou confraries de pescadors del litoral gironí s'han adherit enguany a la quarta campanya del projecte Pesca Neta.

Aquesta és una iniciativa que treballa per retirar deixalles del mar i ha estat impulsada per les confraries de pescadors de Catalunya i el departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través del Fons Europeu Marítim, de Pesca i d'Aqüicultura.

Les confraries de pescadors gironines adherides al projecte Pesca Neta són les següents: Cadaqués, el Port de la Selva, Llançà, Roses, l'Escala, l'Estartit, Palamós, Blanes i Sant Feliu de Guíxols.

Pel que fa a la xifra d'embarcacions per confraria, Blanes és qui més n'ha adherit amb un total de quaranta, seguida de Palamós (38) i Roses (26). Aquestes són les confraries amb més nombre de pesqueres, sobretot d'arrossegament.

Una altra de les dades rellevants d'aquesta campanya és l'adhesió de més embarcacions d'altres modalitats com ara arts menors i encerclament. El fet de comptar amb barques de diferents modalitats de pesca, permet elaborar un estudi i recompte més acurat de la situació de deixalles i plàstics que hi ha al Mediterrani, ja que cada modalitat pesca en profunditats diferents.

Els pescadors que formen part de Pesca Neta recullen dades i informació diàriament i ho registren a través d'un aplicatiu mòbil, que serveix per fer un recompte a final de temporada.

Una de les novetats d'aquesta edició és la renovació de la figura de la divulgadora de Pesca Neta, fins ara se n'ocupava Stefania Minuto i ara passa a mans d'Eva Güibas i Xantal Ferrer.

L'estudi de l'última campanya anterior, la del 2022-2023, destaca que els pescadors gironins van recollir fins a 20 tones de deixalles, en total 19.725,3 quilos. Per tipologia, els residus recollits van ser, sobretot, plàstics (45%) i d'altres com ara metall, vidre o fusta. Finalment, els professionals de la mar van dedicar durant l'última campanya l'any passat 1.400 hores a aquesta acció col·lectiva.