Dipsalut ha creat una guia interactiva per a municipis lliures de violències sexuals de les comarques gironines. L'objectiu és que aquest recurs estigui a l'abast dels tècnics i també obert a tota la ciutadania.
Conté accions concretes i estratègies per prevenir violències sexuals, fomentar entorns segurs i relacions igualitàries a banda de reparar integralment les violències sexuals als municipis.
La guia està pensada per a cobrir les necessitats d'ajuntaments de poblacions grans, però també pensat en clau de micropobles i municipis més reduïts que hi ha a la demarcació de Girona. Des de l'organisme autònom de la Diputació de Girona, Dipsalut, han anunciat que periòdicament aniran actualitzant els continguts de la guia.
La iniciativa neix d'un estudi impulsat per l'Institut Català de les Dones on es va fer una diagnosi de les accions que es feien en diferents municipis gironins en l'àmbit de l'oci nocturn. Es feia una anàlisi de dades, entrevistes a professionals i enquestes en línia de dones del territori per conèixer quins recursos posaven a l'abast de les dones els consistoris gironins en matèria de violències sexuals.
A partir dels resultats d'aquest estudi, des de Dipsalut s'ha coordinat la redacció d'aquesta guia, que busca adaptar-se a la diversitat de mitjans i recursos que té cada municipi. La idea és que qualsevol ajuntament pugui utilitzar aquesta guia per garantir que la seva població és lliure de violències sexuals.
El document ha comptat amb l'assessorament de l'Associació La Nut, de Banyoles, que treballa per l'assoliment dels drets i les llibertats de les dones. Hi ha un equip de psicòlogues especialitzades en violència masclista, intervenció en crisi i perspectiva de gènere.
La guia s'estructura en dos grans blocs, el primer d'ells és un marc conceptual i legal de les violències sexuals. D'aquesta manera s'informa del fenomen i de quin paper poden jugar-hi els municipis en la seva prevenció. En el segon bloc s'exposen dos eixos d'intervenció basats en la prevenció i reparació integral de les violències sexuals. També s'hi descriuen propostes d'actuació i exemples concrets sobre bones pràctiques.
La idea és que aviat tots els ajuntaments tinguin la guia disponible al web municipal per tal que pugui consultar-la tota la ciutadania.