En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Treballadors del servei de teleassistència del Dipsalut. / Foto d'arxiu

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El total de casos que gestiona el servei de teleassistència del Dipsalut (l'organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona) s'enfila fins als 76 casos.

El protocol de detecció i prevenció de maltractaments del servei de teleassistència del Dipsalut en total ha detectat 38 casos nous entre juny del 2023 i juny del 2024.

La xifra suposa un augment del 21% en relació a període anterior, quan en van detectar 30. Segons informa el Dipsalut en un comunicat, des que van engegar el protocol l'any 2019 i fins a l'actualitat, el nombre de casos de maltractament gestionats s'ha triplicat, passant de 26 a 76.

El Dipsalut conclou que els maltractaments a persones grans detectats van "clarament a l'alça" a les comarques gironines i que s'han triplicat en cinc anys, des que el servei està actiu.

El protocol de detecció i prevenció de maltractaments es va posar en marxa dins el servei de teleassistència de Dipsalut durant l'any 2019. Des de llavors, 301 persones han estat valorades per possible maltractament. D'aquestes, 142 tenien indicis suficients per entrar al protocol.

Per reforçar la detecció de situacions de risc, i amb motiu del Dia Mundial de Sensibilització sobre el Maltractament a les Persones Grans, Dipsalut ha editat una guia i un díptic per explicar com prevenir el maltractament de les persones grans.

Tant la guia com el díptic es poden trobar en format digital al web de Dipsalut i també els reparteixen en format paper als centres d'atenció primària i als ajuntaments de la demarcació. A la guia indiquen quin tipus de maltractaments hi ha i com cal actuar en cas de sospita. També donen consells perquè les persones grans se sentin valorades.

L'objectiu del servei de teleassistència en situacions de risc de maltractament es basa principalment en la prevenció, la detecció i la derivació als serveis socials. Segons les dades fetes públiques per Dipsalut aquest divendres, el 83 % de les víctimes són dones i el 77% dels agressors són homes. El 92% de les persones maltractadores són de l’entorn familiar més proper.

En relació a l'edat de les persones grans maltractades, el 36,5% tenen més de 80 anys, mentre que el 41,26 % tenen entre 70 i 80 anys.

El protocol de prevenció de maltractament desenvolupa un seguit d'accions per conscienciar i sensibilitzar, fer aflorar casos i adoptar mesures per intervenir-hi a través d'un pla d'actuació personalitzat.

En aquest sentit, el programa de formació de Dipsalut imparteix el curs 'Prevenció de maltractaments a les persones grans', adreçat a professionals de l'àmbit de l'atenció social, prioritàriament personal tècnic dels serveis socials. Es va posar en marxa el 2020 i ja compta amb vuit edicions, amb més de cent alumnes formats.

El curs l'imparteixen Glòria Pla, psicòloga de l'Equip d'Atenció a les Famílies i Envelliment Actiu del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, i Jordi Muñoz, advocat de l'Associació per a la Investigació del Maltractament de les Persones Grans.