En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Punt on va passar el tiroteig a Font de la Pólvora la nit de Sant Joan. / Foto: Gerard Vilà (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha dit que la ciutat està "commoguda i commocionada" pel tiroteig que va deixar dues víctimes mortals al barri de la Font de la Pólvora la nit de Sant Joan.

Però al mateix temps, l'alcalde també ha subratllat que hi ha un dispositiu de Mossos d'Esquadra i Policia Municipal que treballen de manera coordinada per prevenir episodis de tensió i ha recordat que "no hi ha hagut més incidents des d'ahir al matí".

"Tocarà anar refent la vida al barri, i aquí el paper de l'Ajuntament ha de ser el de facilitar-ho i fer d'acompanyament en un moment tan complicat", ha explicat Salellas. durant l'entrevista a RAC1.

L'alcalde ha demanat "cautela" i ha recordat que el cas està sota secret de sumari. "En tot cas, allò que ens pertoca, i que ja s'està fent tant des de la conselleria d'Interior com des de la regidoria de Seguretat i Convivència, és treballar per evitar un altre incident a la ciutat".

"Vull posar en valor que des d'ahir al migdia la situació està calmada", ha insistit Lluc Salellas. Recordant, també, que ni el principal sospitós ni tampoc la seva família es troben a Girona, perquè després del tiroteig mortal tots ells han marxat del barri.

En referència al principal sospitós, un traficant d'armes conegut per la policia i que acumula nombrosos antecedents, l'alcalde de Girona ha admès que no s'explica perquè es trobava en llibertat. "Entenc que ha passat per processos judicials, i que a partir d'aquí el sistema dictamina si pot estar al carrer a partir de lleis i normatives", ha puntualitzat durant l'entrevista.

Salellas, però, sí que ha criticat durament que el sospitós tingués a mà un subfusell d'assalt AK.47. "El que em sembla més greu de tot plegat és que hi hagi aquestes armes a la nostra ciutat", ha dit l'alcalde de Girona. I aquí, Salellas ha llançat una dura crítica contra el govern espanyol i, més en concret, contra el ministre de l'Interior.

"Qui ho permet i qui ho avala? Com és que els cossos de seguretat de l'Estat no actuen bé davant un fenomen com és el tràfic d'armes?", s'ha demanat l'alcalde, subratllant que aquesta problemàtica "sobrepassa" tant els mossos com les policies municipals. "Més enllà de persones com el suposat assassí, que tenen actituds absolutament condemnables, hi ha un ministre de l'Interior i algú amb competències molt grans d'un Estat que ha d'explicar per què hi ha armes com aquesta a les nostres ciutats", ha dit Salellas. "Perquè al final, si no hi fossin, no passarien aquestes coses", ha afegit.

En referència a la Font de la Pólvora, Lluc Salellas ha dit que no és un barri "especialment conflictiu", però sí que ha puntualitzat que hi ha "molta precarietat i pobresa" i que, en alguns punts, "s'hi delinqueix". "Però hi ha altres barris de Catalunya on això també passa, i vull deixar clar que l'episodi que es va viure no és ni normal ni habitual", ha subratllat.

"La gent no ha de pensar que és el Bronx", ha dit l'alcalde, en referència a la Font de la Pólvora. I aquí, Salellas ha admès que cal abordar-ne la situació "de manera estructural", impulsant polítiques que abracin l'àmbit social, de seguretat, d'habitatge i d'urbanisme. "Aquí és on ens hi hem de posar tots i totes, i l'Ajuntament tot sol no ho pot fer; si no impulsem actuacions d'aquest tipus, difícilment podrem generar certes dinàmiques que són necessàries per a aquells punts del barri que ens preocupen", ha dit.

Per últim, l'alcalde de Girona ha explicat que en les properes hores es reunirà amb l'equip de La Sopa, el centre d'atenció a persones sense llar on treballava la dona que va morir al tiroteig. La víctima feia divuit anys que era auxiliar de cuina al centre. I precisament, Salellas ha posat com a exemple el seu "compromís" per ajudar a trencar "certs relats que es generen sobre el barri" de la Font de la Pólvora "que no són justos del tot".

Per la seva banda, la portaveu del Govern en funcions, Patrícia Plaja, ha explicat que, després dels crims que van causar la mort de tres persones a Girona i Barcelona durant la revetlla de Sant Joan, l’executiu està disposat a “obrir tots els debats que calgui sobre seguretat”.

Amb tot, ha volgut matisar i deixar clar que, especialment en el cas de Girona, s’hauria de fer “fugint de discursos alarmistes, populistes, i sobretot de racistes i demagogs que només serveixen per a alimentar les infàmies de l’extrema dreta”. Plaja també ha remarcat que els fets de Girona i el de Barcelona “no guarden relació entre ells” tot i ser “extremadament greus”, i ha defensat que se’n pugui parlar “amb dades i propostes, des de la calma”.

Plaja, que ha volgut traslladar la “plena confiança” del Govern en funcions en la tasca dels Mossos a l’hora de buscar i trobar a l’assassí de Font de la Pólvora, ha explicat que el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha estat el “permanent contacte” amb els alcaldes de Girona i Barcelona després dels crims de la revetlla, i ha confirmat que anirà personalment a la reunió de la Junta de Seguretat extraordinària convocada a Girona per a dijous.

Per últim, ha comentat que des dels Mossos han posat en contacte amb els familiars de les víctimes per a que puguin “aportar informació rellevant per a la investigació” i, sobretot, “per posar-se a la seva disposició i facilitar al màxim uns moments que són molt complexos”.