En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El pantà de Sau el passat 27 de juny. / Foto: Laura Busquets (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

En els últims tres mesos, el pantà de Sau és el que més ha vist créixer les seves reserves, passant de pràcticament estar buit al 44,2%, amb l'església ja parcialment coberta per l'aigua i inaccessible a peu.

El de la Baells és l'altre que ha fet un salt, ja que si a finals de març es queda just per sobre del 20%, ara ja ha superat la meitat del seu nivell màxim.

Darnius-Boadella, la Llosa del Cavall i Susqueda han crescut entre 10 i 15 punts percentuals en el mateix període, mentre que els increments a Foix (6,6 punts) i Sant Ponç (3,8) són més moderats.

Els dos que se situen al Camp de Tarragona, Riudecanyes i Siurana, són els únics que no han notat increments durant la primavera, i continuen pràcticament buits al 2,2% i el 2,1%, respectivament.

Les xifres coincideixen amb el fet que aquest divendres ha entrat en vigor amb la publicació al DOGC el canvi d'escenari d'excepcionalitat a alerta per als 202 municipis que es nodreixen dels embassaments del Llobregat, del Ter i del sistema Ter-Llobregat, tal com es va anunciar el 18 de juny.

La situació d'alerta permet disposar d'una dotació d'aigua per habitant i dia de 250 litres. Així mateix, es relaxen les mesures d'estalvi, que queden així:

- Reducció de la dotació de reg agrícola en un 25% o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades (en excepcionalitat era del 40%).

- Reducció del 10% dels consums d'aigua en usos ramaders (en excepcionalitat era del 30%).

- Reducció del 5% dels consums d'aigua dels usuaris industrials (en excepcionalitat era del 15%).

- Reducció del consum d'aigua en els usos recreatius (5% en usos assimilables a urbans i 30% en reg).

- Ja no està prohibit l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat. Sí que s'estableix una reducció de les dotacions per a reg de parcs i jardins i la prohibició d'omplir fonts ornamentals i llacs artificials. També es permet la neteja -pública- de carrers amb mànegues d'aigua, però amb el mínim consum possible.

- Ja no està prohibit el reg de gespa.

- Es relaxen les restriccions per omplir piscines, tot i que segueix havent-hi limitacions.

Es retorna així a l'alerta, una fase a què es va entrar el novembre del 2022.

També es concreta el pas d'Emergència II a Emergència I per als 12 municipis que depenen de Darnius-Boadella, i en total només queden una quinzena de localitats en aquest estat. Dels 630 municipis de les conques internes, 307 estan ara en alerta, 295 en excepcionalitat i 13 en normalitat (els que depenen de l'estany de Banyoles i de l'aqüífer plioquaternari de Tarragona).